IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо Канада се отказва от златните си резерви, а Китай не?

От 1088 тона златни резерви през 1955 г. днес Канада притежава едва 77 тройунции

13:21 | 18.03.16 г. 58
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Канада, дом на някои от най-големите компании за добив на злато в света, наскоро обяви, че на практика ликвидира всички държавни притежания на скъпоценния метал и се пренасочва към това, което говорителят на правителството обяви за „лесно търгуеми“ активи, пише BloombergView.

Процесът е дълъг. Канада притежава 1088 тона злато през 1955 г. До 2000 г. количеството е намаляло до 46 тона. Днес са останали само... 77 тройунции. Това поставя Канада на последно място в най-актуалните данни на Световния съвет по златотоСпоред класацията Канада сега е на последно място след страни като Албания, Хаити, Тринидад и Тобаго и Папуа Нова Гвинея.

Аргументацията на Канада за разпродаването е достатъчно логична. Реалните златни кюлчета не могат да бъдат изтъргувани толкова бързо, колкото държавни облигации например. А в дългосрочен план централните банки и правителствата като цяло получават по-добра възвращаемост, инвестирайки в безопасни активи като американски държавни ценни книжа. Истинският въпрос обаче не е защо Канада продава златото, а защо други страни толкова силно се опитват да поддържат – и акумулират, резерви от ценния метал въпреки факта, че той вече не играе никаква роля в предлагането на пари.

Причината някои страни да се придържат към златото е слабо свързана със стабилната фискална политика. Вместо това практиката отразява по-малко осезаемата и рационална тежест на миналото. Един поглед към това кои страни притежават метала – и кои не, представя неочакван модел. Страните, които имат значителни златни резерви в историята си, често са били глобални хегемони, империални сили или икономически двигатели – или са имали стремежа да бъдат такива.

В свое изследване от 2012 г. двама икономисти от University of Santa Cruz – Джошуа Айзенман и Кента Инуе, откриват, че „интензитетът на трупане на злато е пряко свързан с „глобалната сила“, останала от миналото на стара империя“. Това, казват те, е особено вярно за „страни, които са или са били доставчици на ключови валути“.

САЩ остава номер едно в класацията за златни резерви, точно както остава и най-голямата икономика в света и емитентът на най-разпространената резервна валута. Но моделът се връща доста по-назад в миналото. Холандия бе империална суперсила през 17-ти век, но загуби този си статут преди много време. Въпреки това тя държи десетите най-големи златни резерви в света, макар че населението ѝ е едва 17 млн. души.

Португалия, преди империя, простираща се от Бразилия до Ангола и Макао, има 382 тона злато с население от около 11 млн. души. По-известните империални сили – Германия, Италия, Франция, Русия и Обединеното кралство, са сред първите 20 от гледна точка на златните резерви.

Тенденцията не се ограничава до Европа. Япония, която се опитва да завладее голяма част от Пасифика през 20-ти век и по-късно става втората най-голяма икономика в света, е на 9-то място по златни резерви. Тайван, която се превръща в икономическа суперсила през втората половина на 20-ти век, е на 14-а позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 2 rate down comment 13
The Big One
преди 8 години
Точно.Ти си вярваш на "официални" източници. Аз ти казвам че си наивник.К'во не ти е ясно./Или викаш - на дъ куин данните са коректни.Ми ти ако си риба ще те хванат на б-астун!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 1
nide
преди 8 години
По принцип нямам навик да водя диалог с хора които заблуждават, но заради по-младите, които нямат информация за тези години:Bank of England не споделя твоите лъжи!!!Източник: http://***.bankofengland.co.uk/markets/Pages/forex/reserves/goldsales.aspx#както и HM Treasury!!!Източник: https://***.gov.uk/government/publications/the-sale-of-part-of-the-uk-gold-reserves-1999-2002Поздрави The Big Pinocchio! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 9
The Big One
преди 8 години
BTW, когато преди 2 седмици излезе новината - http://***.fin.gc.ca/n16/16-030-eng.asp - направих асоциация с "Brown's Bottom". След продължителен мечи пазар когато цените на златото бяха най-ниски, Гордън Браун продаде приблизително половината от златните резерви на Великобритания - около 395 тона злато (07.1999-03.2002) при средна цена US 277 за унция. Днес след 15 години цената е US 1 250.Напротив, точно тогава Британ са купили на 277. /Абе вие много вярвате к'ви ви ги разтяга Кралицта/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 10 rate down comment 1
hex
преди 8 години
По-интересният въпрос е кой беше купувача на цялото количество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 9 rate down comment 2
makama
преди 8 години
Извинявайте, но не мога да разбера, написаното от Вас.Явно не пишете на български или сте пропуснали първите 7 години от живота си. Не разбирам и границите на вашия сарказъм. Какво по същество казвате ?Да вярваме като коне с капаци само на книгопечатът на американците ? Или на книгопечатът на ЕЦБ ? Не смятате ли, че ако имате малко повече пари в наличност следва да търсите допълнителни възможности ?Смятате ли, че борсите (играта с индекси или акциите) са по надежни от златото и диамантите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 11
naidenov1967
преди 8 години
I think that CANADA has enough Gold Rezerve so can afford it... I mean that Canadian Government can make this Importent step !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 5
Pronto
преди 8 години
Контра, всеки може да живее където си иска. Но да плюеш ръката, която ти дава хляб, системата, в която се опитваш да се реализираш, не знам дали е европейска или евроатлантическа ценност, но в никакъв случай не е българска! Съмнява ме да е китайска или руска, тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 7
Pronto
преди 8 години
Колкото до Канада, да го напиша пак: всъщност като го произвеждат това злато и го имат в земята си, защо точно им трябва в сейфове и да харчат да го пазят че когато цената на златото тръгне надолу, то и икономиката им тръгва надолу барабар с резервите. Но нека да направя още една прогноза и след 5 години, независимо от близката структура на икономиката, и независимо дали Канада ще се пълни със злато или не, средният служител в някоя канадска банка ще продължи да взима в пъти по-висока заплата от средния служител в VTB. Или пък в някоя китайска банка. Така, че Misha, дълги години те очакват да бачкаш за просперитета на прогнилия Запад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 24 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Много интересно! В случая имаме една единствена развита страна, която декларира отказ от златото, и мнозина тук се изрезват как златото наистина не ни е е необходимо. А фактът, че всички останали - и развити и недоразвити страни, не се отказват от златото, дори напротив - трупат злато като арабски шейхове - булки за харем, бива подминаван като книга на нощното шкафче от влязъл крадец. Канада е един лилипут в световните дела, тя е част от огромната англосаксонска империя и като такава тя участва във взаимовръзките вътре в тази империя. Все едно си показвам празния джоб, докато другият ми се къса, препълнен от златни монети. Това е класически кьорфишек, който има чисто манипулативен характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Вашите мнения много ми напомнят поведението на евреите в ЕС - според тях, каквото и да се случва в политиката - веднага се обявява, че другите, видите ли, били антисемити! Ами може би някои от българите, за разлика от Вас, виждат по-далече от носа си, и преценяват, че ще бъде САМО от полза за ВСИЧКИ, ако шаш нямат тези лостове за манипулации, които си присвоиха единствено с нарушаване на подписани от тях споразумения за разоръжаване! И после, много доминантно Ви е поведението, в края на краищата си е лична работа на ВСЕКИ, къде ще живее и какво ще мисли! За справка - обърнете се към европейските ценности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още