IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Steel планира да продаде британското си подразделение за стомана

Конгломератът се опитва да намали дълговете си, като продаде губещите звена

10:20 | 30.03.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Tata Steel планира да продаде британското си подразделение за стомана

Tata Steel Ltd., подразделението за производство на метали на най-големия индийски конгломерат, ще обмисли продажбата на британското си стоманено подразделение заради по-слабото търсене и ниските цени, съобщава Bloomberg.

Глобалното свръхпредлагане, високите разходи за производство и нарастващият износ на стомана значително са влошили условията за търговия във Великобритания и Европа като цяло. Очаква се тази тенденция да се задържи, посочва базираната в Мумбай Tata Steel в специално свое становище.

Бордът на директорите на компанията за Европа ще проучи всички възможности за преструктуриране на портфейла на конгломерата, включително и потенциалната продажба на британското звено.

Европейските производители на стомана не успяват да се конкурират с евтиния износ от Китай, който в момента представлява около половината от глобалния износ, посочва информационната агенция.

През миналата година Tata Steel затвори няколко завода и съкрати хиляди работни места във Великобритания заради рекордния износ от Китай и срива на цените. 

Tata Steel придоби британското си подразделение Corus Group Plc през 2007 г. в опит да изгради глобален конгломерат и да подкрепи индийското производство. В процеса на преговорите компанията увеличи офертата си с 30 на сто. Преди това Arcelor SA беше придобита от Mittal Steel Co., основана от индийския милиардер Лакшми Митал.

Според Tata предложенията за преструктуриране на британското дружество са невъзможни за осъществяване. Компанията преговаря с Greybull Capital LLP за евентуална продажба на британския бизнес.

Индийският конгломерат се опитва да намали дълговете си, като продаде губещите звена. В края на миналата година компанията обяви съкращаването на почти 1 100 работни места в страната. През миналата година тя успя да договори продажбата на заводите си в Шотландия на местното правителство, което пък ще ги продаде на частната компания Liberty House.

През февруари Tata Steel отчете загуба от 21,3 млрд. рупии (320 млн. долара) за фискалното трето тримесечие при печалба от 1,57 млрд. рупии година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още