IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола записват плахи повишения

Пазарите очакват по-късно днес данни за резервите в САЩ

10:04 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават леко във вторник преди обявяването на резервите в САЩ, които може да определят пазарната динамика, съобщи WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 0,68% до 41,47 долара за барел, а европейският бенчмарк брент поскъпва с 0,82 на сто до 43,26 долара за барел към 9:50 часа българско време.

И двата сорта се търгуваха на червена територия в понеделник, след като преговорите в Доха в неделя приключиха без резултат. 

Въпреки това обаче сривът беше ограничен от резкия спад в добива в Кувейт. В неделя там започна стачка на служителите в петролния сектор, поради което производството в страната от Персийския залив се понижи с 60% ( с 1,7 млн. барела на ден) – малко повече от излишъка, залял световните пазари през първата половина на годината.

Според анализатори това ще повлияе на цените само в краткосрочен план. Когато износът от Кувейт бъде напълно подновен, пазарът отново ще се фокусира върху продължаващото свръхпредлагане, което възлиза на около 1-2 млн. барела на ден.

По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни за петролните резерви на Американския петролен институт, а в сряда излиза правителственият доклад на Администрацията за енергийна информация.

Пазарът очаква ръст в запасите от черно злато в САЩ от 2,11 млн. барела през седмицата до 15 април. Предишната седмица повишението беше 6,63 млн. барела.

Междувременно вече се спекулира за това доколко ще нараснат цените. Инвестиционната банка Citigroup прогнозира, че суровината ще поскъпва бавно и следващата година цената на един барел ще достигне 60 долара. Според анализаторите от Capital Economics европейският бенчмарк брент ще изпрати тази година на ниво 45 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още