IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баркиндо: ОПЕК иска пълно прилагане на сделката за намаляване на петролния добив

Според генералния секретар на организацията е рано да се каже дали споразумението ще бъде удължено след първоначалния срок от шест месеца

21:09 | 21.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прилагането на споразумението между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители извън групата за намаляване на добива на суровината е „много окуражително“, а сделката е напът да намали глобалния излишък от петрол, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, цитиран от Bloomberg.

Ще се насочим към много по-високи нива на съответствие, тъй като има твърде много резерви, с които излязохме от 2016 г.“, каза той в интервю за телевизия Bloomberg в Лондон. „Всичко под 100% не е задоволително“, като ОПЕК очаква да постигне това ниво „своевременно“.

Твърде рано е да се каже дали ОПЕК ще трябва да удължи споразумението след първоначалния срок от шест месеца, или дори да задълбочи намаляването на добива, каза Баркиндо. Темпът на понижаването на глобалните резерви от петрол, които ОПЕК иска да види обратно на петгодишните средни нива, ще определи следващия ход на групата, коментира той.

Цената на петрола се задържа над 50 долара за барел откакто ОПЕК и 11 други страни започнаха да намаляват производството. Групата на износителите е приложила около 90% от обещаното понижение през миналия месец. Goldman Sachs прогнозира, че пазарът ще премине към дефицит на предлагането през първото полугодие, макар че резервите от суров петрол в САЩ продължават да растат до най-високото си ниво от над три десетилетия.

Ирак – вторият по големина производител в групата, е приложил само 40% от обещаното понижаване на производството, сочат данни на ОПЕК. Баркиндо заяви, че страната е обещала да продължи с намаляването.

Имам поет ангажимент от най-високите нива в правителството в Багдад, че те ще изпълнят задълженията си изцяло“, каза той. „Това, което виждаме, са усилията, които полагат да постигнат целите си. Всяка страна членка има свои специфични логистични предизвикателства и Ирак не е изключение“.

Петролът все още е далеч от „ценови баланс“, а резервите остават много високи през януари. ОПЕК обаче не е разочарована от реакцията на пазара към споразумението, каза още Баркиндо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още