IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Китай е предложил да купи 5% от Saudi Aramco

Китайските държавни компании PetroChina и Sinopec са се обърнали писмено към Saudi Aramco през последните седмици, казват източници на агенцията

21:09 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай е отправил оферта да купи до 5% от саудитската държавна енергийна компания Saudi Aramco, съобщи Ройтерс. Предложението може да даде на Саудитска Арабия гъвкавост, за да обсъди различни варианти за плановете си да приватизира част от петролния гигант, коментира още агенцията.

Китайските държавни компании PetroChina и Sinopec са се обърнали писмено към Saudi Aramco през последните седмици, за да изразят интереса си към такава сделка, казват източници на Ройтерс, пожелали анонимност. Фирмите са част от държавен консорциум, в който влиза и китайският суверенен фонд.

Миналата година властите в Рияд заявиха, че обмислят продажбата на около 5% от Saudi Aramco през 2018 г., като сделката може да набере 100 млрд. долара, ако компанията се оцени на 2 трлн. долара, каквито са надеждите.

„Китайците искат да си гарантират петролни доставки и искат да купят цели 5% или дори повече“, коментира един от източниците.

От PetroChina и Sinopec са отказали коментар.

Първичното публично предлагане на Saudi Aramco стои в основата на плана за реформи, който цели диверсифицирането на икономиката, освен това ще подкрепи и бюджета на Саудитска Арабия, който пострада заради ниските цени на петрола.

„Редица варианти за листването на Saudi Aramco продължават да се обсъждат. Няма взети решения и процесът остава да се осъществява“, казва говорител на държавната енергийна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още