IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският петролен министър: Има още много работа заради насищането с петрол

Фючърсите върху американския суров петрол и референтния за Европа сорт Брент задържаха най-високите си стойности от две години в петък

14:16 | 05.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mинистърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mинистърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих. Снимка: Ройтерс

Все още има твърде много петрол в света. Това мнение изказа министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, който направи коментара си в събота след среща с руските, узбекските и казахстанските министри на петрола, предава CNBC.

„Всеки признава, че има още много работа за вършене, ние все още имаме много работа, за да намалим запасите. Мисията все още не е завършена, трябва да се направи още", казва той. 

Фючърсите върху американския суров петрол и референтния за Европа сорт Брент задържаха най-високите си стойности от две години в петък, достигайки съответно 55,64 долара за барел и 62,07 долара за барел. Американският суров петрол отбеляза четвъртото си поредно седмично нарастване.

Ръстовете се дължат на спад в броя на американските петролни добивни платформи и на последните данни, които показват рекордно покачване на търсенето на петрол и понижаващи се запаси в САЩ.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в четвъртък, че ако се сметне за необходимо, сделката за добива на петрол между Организацията на страните износителки на петрол и групата държави, които не са част от картела, може да бъде продължена след март 2018 г. До голяма степен се очаква ОПЕК да удължи сделката след срещата си във Виена на 30 ноември.

Но ал-Фалих добавя, че има „общо удовлетворение от стратегията на 24-те страни, които подписаха декларация за сътрудничество". Ал-Фалих от Саудитска Арабия, която е най-големият доставчик в ОПЕК, се срещна още през септемвеи с венецуелския си колега Еулохио дел Пино и с казахстанския си колега Канат Бозумбаев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още