IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от ноември 2014 г.

Опасенията за икономиката на Венецуела и случващото се с Иран тласнаха нагоре цените

10:20 | 07.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола достигнаха стойност над 70 долара за барел в понеделник за първи път от ноември 2014 г., а брентът пое към нови върхове, на фона на задълбочаващата се икономическа криза във Венецуела, която заплашва вече засегнатите доставки на петрол от страната, предава Ройтерс.

Всичко това допълва притесненията дали САЩ ще се оттеглят от сделката с Иран и вместо това ще наложат отново санкции на Техеран, поставяйки международните петролни пазари на ръба.

Фючърсите върху брента възлизат на 75,59 долара за барел, което е със 72 цента, или 1% нагоре,от последното затваряне, след като се покачи до 75,89 долара за барел по-рано, което е най-високото ниво от ноември 2014 г.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI нараснаха с 62 цента, или 0,9%, до 70,34 долара за барел. Днес беше и първият път от ноември 2014 г., в който цената на WTI нарасна над 70 долара за барел.

Анализаторите предупредиха, че задълбочаването на икономическата криза в ключовия износител на петрол Венецуела заплашва да продължи да свива производството и износа.

Шанън Ривкин, инвестиционен директор в Rivkin Securities, заяви, че цените на петрола са тласнати нагоре от "нарастващите опасения от икономическия колапс на Венецуела и нейната петролна индустрия, плюс възможността от нови санкции срещу Иран от администрацията на Тръмп".

Износът на петрол от Венецуела намаля наполовина от началото на 2000 г. до едва 1,5 млн. барела дневно, тъй като южноамериканската страна не успя да инвестира достатъчно, за да поддържа своята петролна индустрия.

Отвъд случващото се с Венцуела Грек Маккена, главен маркетингов стратег в AxiTrader, коментира, че "голямата история на седмицата ще бъде за петрола и ядрената сделка в Иран". Повечето участници на пазара очакват Тръмп да се оттегли от пакта, допълва той.

Иран отново се очерта като основен износител на петрол през 2016 г. след като международните санкции срещу страната бяха отменени в замяна на ограничаването на ядрената програма на Иран.

Изразявайки съмнения относно искреността на страната, Тръмп заплашва да се оттегли от споразумението от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
...лудостта се завръща. Само MDP може да я обуздае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още