IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американските резерви отново притиска цената на петрола*

Търговските резерви на САЩ от суров петрол са нараснали миналата седмица с 4,9 млн. барела до най-високото си ниво от декември 2017 г.

10:19 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола е на червена територия в четвъртък, след като американските резерви „черно злато“ достигнаха до най-високото си ниво от декември 2017 г. насам заради притесненията за недостиг в световен мащаб, съобщава Ройтерс.

Цената на американския сорт WTI достигна 54,47 долара за барел след спад от близо 0,3%.

От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват с понижение от 0,4% до 63,23 долара за барел.

Търговските резерви на САЩ от суров петрол са нараснали миналата седмица с 4,9 млн. барела, достигайки 446,91 млн. барела, стана ясно в сряда. Това е най-големият им обем от декември миналата година.

В същото време американският добив продължава да е в рекорден обем от 11,7 млн. барела дневно.

„Американските данни за наличността... продължават да показват значително натрупване на запасите, което се случва на фона на устойчивото производство на американски суров петрол“, посочва Стивън Иннес, ръководител на звеното за търговия в Азиатско-тихоокеанския регион към Oanda в Сингапур.

Някои анализатори предупредиха, че въпреки високото глобално производство петролните пазари не разполагат с много възможности да се справят с непредвидени проблеми при доставките.

Един от основните проблеми на производството в Северна Америка е това, че голяма част от петрола на САЩ и Канада достига трудно на пазара, тъй като темпът на производство изпреварва този на разширяване на инфраструктурата за пренос. В резултат федералното правителство в Канада обмисля предложение на провинция Албърта да споделят разходите за закупуването на вагони за превоз на петрол от региона към рафинерии в САЩ.

В същото време Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) се притесява за възможността да се формира нов излишък, който допълнително да понижи цените на „черното злато“.

В опит да се противопостави на тенденцията картелът обмисля съкращение на добива, решение за което може да бъде взето още на следващата среща на организацията на 6 декември, въпреки че някои страни – сред които Иран, се очаква да се противопоставят.

„Саудитска Арабия намекна за едностранно съкращаване, но ще иска да внимава, за да не подразни САЩ, като се има предвид, че президентът Доналд Тръмп ясно заяви желанието си за по-ниски цени на петрола“, заяви Уилям Олафлин, инвестиционен анализатор към Rivkin Securities.

* Информацията е актуална към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още