IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават в последния ден от седмицата*

Златото е напът да изпрати най-добрия си месец от три години

10:14 | 28.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък, докато във фокуса на трейдърите навлиза планираната среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на върха на Г-20 и срещата на ОПЕК през следващата седмица, обобщава ситуацията Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,49% до 59,14 долара за барел за контракти с доставка през август. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,68% до 66,10 долара за барел.

Лидерите на страните от Г-20 се срещат в петък и събота в Осака, Япония, но най-очакваната среща е между Доналд Тръмп и Си Дзинпин в събота.

Търговският конфликт между двете най-големи икономики в света натежава върху цените на петрола, засилвайки страховете, че забавянето на икономическия растеж може да се отрази на търсенето на „черно злато“.

Тръмп заяви в сряда, че търговска сделка с китайския президент Си Дзинпин е възможна този уикенд, но и че той е готов да наложи мита върху по-голямата част от останалия внос от Китай, ако двете страни не постигнат консенсус.

„Дори ако преговорите между САЩ и Китай преминат на положителна основа, смятаме, че ОПЕК ще удължи сегашните ограничения до края на годината. Въпреки това налагането на по-големи ограничения изглеждат малко вероятно, като се имат предвид нарастващите проблеми с доставките“, коментират от ANZ bank.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и някои страни, които не са членове на картела, включително Русия, ще проведе среща на 1 и 2 юли във Виена, за да реши дали да продължи с ограниченията в предлагането.

ОПЕК+ се съгласи да намали доставките с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари, а споразумението изтича на 30 юни.
Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за Financial Times, че намаляването на доставките от страна на ОПЕК, е помогнало за стабилизирането на петролните пазари и че бъдещето на сделката се очаква да бъде включено в дневния ред на срещата на Г-20.

Напрежението между САЩ и Иран също оказва ефект на търговията с петрол.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,47% до 1418,70 долара за тройунция, като ценният метал е напът да изпрати най-добрия си месец от три години насам.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,03% до 96,16 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,08% до 107,70 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,07% до 0,7014 долара.

*Информацията е актуална към 9:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още