IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на добива на петрол и газ увеличава печалбата на Chevron с 26%

Компанията се е възползвала и от такса за 1 млрд. долара след провалената сделка за придобиването на Anadarko Petroleum

19:19 | 02.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският петролен гигант Chevron обяви ръст с 26,3% на печалбата си за второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Компанията се е възползвала от такса от 1 млрд. долара, която получи, след като Occidental Petroleum надвиши офертата й от 33 млрд. долара за придобиването на Anadarko Petroleum, като предложи да плати 38 млрд. долара.

Таксата се е прибавила към печалбата от 720 млн. долара за тримесечието, съобщи Chevron.

Добивът на шистов газ в САЩ е нараснал с 21 на сто през тримесечието, но е бил засенчен от доста по-ниските цени на петрола и газа. Подобно на много от конкурентите й Chevron също обяви спад на печалбата си в подразделенията си за рафиниране на петрол и химически продукти.

Chevron изостави плановете си за придобиване на Anadarko през май, като отказа да повиши офертната си цена. Тази седмица Occidental съобщи, че очаква да финализира бързо покупката, след като акционерите на Anadarko гласуват на 8 август.

Дневният добив на петрол и газ на втората по големина американска петролна и газова компания е нараснал с 9,1% до 3,08 млн. барела, което е рекорд за компанията. Добивът в Пермианския басейн, който е основно шистово находище в САЩ, се е увеличил с 21,5% спрямо същия период на миналата година

Компанията съобщи, че е възобновила обратното изкупуване на акции, което замрази по време на преговорите за придобиване на Anadarko. Тя очаква да изкупи собствени акции на стойност 5 млрд. долара през това тримесечие.

Нетната печалба, която ще бъде разпределена между акционерите на компанията, е нараснала до 4,31 млрд. долара, или 2,27 долара на акция, през второто тримесечие спрямо 3,41 млрд. долара, или 1,78 долара на акция година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още