IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролни трейдъри сигнализират за „безпрецедентна“ несигурност на пазарите

Външни фактори като Иран, търговската война между САЩ и Китай и електромобилите правят трудно прогнозирането и тласкат цените в различни посоки

22:17 | 09.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните цени вероятно изглеждат сравнително стабилни през последните няколко месеца, но факторите, които ги тласкат нагоре или ги дърпат надолу, са достигнали „в някои случаи безпрецедентни“ нива на несигурност, съобщава Bloomberg, цитирайки Vitol Group, най-големият петролен трейдър в света. 

Рискове като Иран, търговската война между САЩ и Китай и ръста на дела на електромобилите в глобален мащаб тласкат петролните цени в различни посоки, което се отразява върху ценовия диапазон, посочва Джовани Серио от Vitol. Според него големият резервен капацитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и САЩ също противодейства на всеки възходящ ценови натиск.

„Има риск от повишаване на волатилността“, предупреждава Серио в интервю в кулоарите на Азиатско-тихоокеанската петролна конференция в Сингапур.

Липсата на яснота отчасти се свежда до факта, че никой не е сигурен в бъдещите нива на търсене. Най-оптимистичният сценарий от прогнозата на Международната агенция за енергия (МАЕ) от 2018 г. за това как ще се развие потреблението след десетилетие е с 20 милиона барела на ден над песимистичния сценария ѝ с по-слабо търсене, подчертава Серио, добавяйки, че тези количества са значително по-големи от 6-те млн. барела на ден, предложени като разлика между сценариите от организацията в нейния предходен 10-годишен доклад от 2010 г.

Геополитическите спорове, глобалната търговска среда, поддържана от агресивната политика на САЩ, и безпрецедентният размер на дълга, който връща отрицателната доходност, са най-значимите фактори за намаляване на петролните цени.

Когато цялата тази несигурност идва отвъд пазара на петрол, е трудно да се дават ясни оценки, заключва Серио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още