IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо САЩ вече не са толкова уязвими на петролни шокове?

Местното производство, понижената енергоемкост на икономиката и увеличеният дял на услугите допринасят за това

11:26 | 13.01.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Защо? Оптимистите може би биха искали да мислят (или да се надяват), че американците променят лакомото си потребление на гориво. Това отчасти е вярно - до известна степен. Понастоящем възобновяемата енергия представлява 11 на сто от общото потребление на енергия в САЩ и 17 на сто от производството на електроенергия - ниво, което (все още) за съжаление е скромно, но беше почти нула преди две десетилетия.

Междувременно, дори да използват изкопаеми горива, предприятията и потребителите го правят все по-ефективно. Националният изследователски съвет, американска научноизследователска организация с нестопанска цел, пресмята, че годишната икономия на енергия в икономиката на САЩ до 2030 г. ще бъде с над 30 квада (един квадрилион британски термични единици) повече от днес.

Това може да се илюстрира по друг начин: през 1980 г. всичките 81 млн. домакинства в Америка са консумирали 9,3 квада енергия годишно; към 2010 г. броят на домакинствата е нараснал с 45 на сто, но те са потребявали само с 10 на сто повече енергия.

Съществува още един важен въпрос, който няма нищо общо със зелените намерения: възходът на услугите в икономиката. Индустриалният сектор изразходва драстично повече енергия от услугите, дори когато отчетем гладните за електричество центрове за информационни технологии. Промишлеността също така разчита повече от услугите на енергоемки транспортни системи.

Делът на промишлеността в Америка обаче се свива, подобно на останалата част от Запада: сега тя представлява едва 12 на сто от номиналния БВП, което е спад от 28 на сто през 60-те години.

Същевременно услугите нараснаха 12 пъти по-бързо от индустриалния сектор между 1992 и 2012 г. Това понижи енергийната интензивност на американския растеж и остави САЩ с по-ниска енергоемкост от развиващите се икономики, които са по-малко ориентирани към сектора на услугите. „Услугите доминират“, казва Слок.

Не очаквайте от Тръмп да акцентира върху това: той остава по-обсебен от металоемките производители за сметка на лъскавите центрове за данни с ниски емисии, които сега се появяват във Вирджиния или Невада.

Тук е иронията: колкото по-бързо расте секторът на услугите, без значение дали се тръби за това, толкова по-малко трябва да се страхува Белият дом от тази проклета цена на петрола. Това обаче може да означава повече нестабилност в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 25
Бидонойл
преди 4 години
Жоре, а газта откъде я крадат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 22
Jorkata
преди 4 години
САЩ са също толкова уязвими, колкото и преди )ако не и повече) - интересно да видим какво ще стане с "добивът" им, когато цъфнат лъжите за шистовия петрол и спрат да продават краден петрол от Ирак и Афганистан като свой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още