IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разговорите в ОПЕК+ повишават цените на петрола*

Представители на страните от ОПЕК+ обсъждат допълнително намаляване на производството за да си осигурят по-бързо повишаване на суровинните цени

09:51 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават за втора поредна сесия в четвъртък на фона на оптимизма сред инвеститорите заради евентуалния напредък в борбата с епидемията от коронавирус в Китай. Търговците на суровината приемат това като знак, че търсенето в най-големия вносител на петрол в света може скоро да се повиши, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се увеличава с 0,93 долара, или 1,68%, до ниво от 56,21 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на 51,83 долара за барел, което е повишение от 1,08 долара или 2,13%.

Представители на страните от ОПЕК + ще се срещнат за четвърти пореден ден днес. Те обсъждат допълнително намаляване на производството за да си осигурят по-бързо повишаване на петролните цени.

„Пазарите на петрол се възстановяват от 5-дневния спад, тъй като инвеститорите са оптимистично настроени, че държавите от ОПЕК + ще дадат подходящ отговор на… разпространението на коронавирус“, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Съвместният технически комитет на държавите от ОПЕК и техните съюзници се събра тази седмица, за да обмисли увеличаване на съкращенията за производството с допълнителни 500 000 барела на ден или да удължи текущите съкращения след март. Ресорните министри от ОПЕК+ трябва да се срещнат на 5 и 6 март.

Цените на петрола се понижиха с повече от 20%, откакто достигнаха най-високата си стойност за тази година на 8 януари заради загрижеността за търсенето, причинена от епидемията и индикациите за свръхпредлагане.

Но през последните два дни оптимизмът на пазарите започна да се възстановява заради съобщенията за евентуален напредък в производството на лекарство срещу коронавируса. От Световната здравна организация обаче не потвърдиха тази информация.

Само в сряда в континентален Китай са били потвърдени 73 смъртни случая на заразени с болестта. Това е най-големият дневен прираст от началото на епидемията. Общият брой на заразените в Китай вече достигна 28 018 души.

В САЩ запасите от бензин са спаднали през миналата седмица, което противоречи на очакванията на анализаторите, а дизеловите резерви са се понижили с повече от очакваното, съобщиха от Администрацията за енергийна информация. Въпреки това, запасите от суров петрол са се повишили с 3,4 милиона барела през миналата седмица до 435 милиона барела.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,09% до ниво от 1561,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още