IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът и пазарите – опит за междинен отчет

Въпреки че е рано за категоричен извод, скорошните сривове на борсите показват, че оптимизмът е преждевременен

11:13 | 26.02.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg 

Корпоративни облигации в евро

Облигациите на компании с добри кредитни рейтинги също се търсят като сигурна инвестиция. Те се възползват и от факта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ги придобива заедно с държавните облигации като част от своята програма за изкупуване на облигации, която беше активирана отново през ноември. Средната доходност за нови купувачи е само 0,3 процента.

За разлика от тях облигациите на компании с по-лоши кредитни рейтинги отново се оказаха под натиск. Средната възвръщаемост за инвеститорите, които купуват сега, е едва 2,7 процента. Това е много ниска доходност, особено когато рисковете се увеличават. Рейтинговата агенция Moody's например очаква делът на фалити да се удвои от 1,5 до 3 процента през тази година.

Злато

Златото също се възползва от репутацията си на безопасно място за съхраняване на парите в кризисни времена. Цената на златото се повиши до седемгодишния връх от 1688 долара за тройунция (31,1 грама) в понеделник и отчете лек спад във вторник. В евро ценният метал в понеделик достигна 1560 евро – най-високата цена, откакто бе въведена общата европейска валута.

Въпреки ралито експертите на Commerzbank са предпазливи: „Вирусът и високите цени забавят физическото търсене на злато в Азия", подчертават те. Според Commerzbank златото може да коригира цената си в краткосрочен план, особено след като скорошното увеличение на цените също е спекулативно.

Индустриални суровини

Опасенията за промишлените суровини може да се отчетат особено ясно. „Китай е свързващото място на стоковите пазари", подчертават анализаторите на холандската банка ING. Китай представлява 70 процента от световното потребление на желязна руда и 50 процента от търсенето на мед. 14 процента от търсенето на петрол идват от Народната република. В същото време спадът на търсенето на въздушен трафик над Китай понижи цената на петрола.

Що се отнася до петрола, ОПЕК вече намали прогнозата си за глобалното търсене с 230 000 барела (1 барел съответства на 159 литра) до 990 000 барела на ден и обмисля намаляване на производството. Това би могло да подкрепи цената на суровината, но експертите са предпазливи.

Аксел Боте, пазарен стратег в Ostrum Asset Management, ясно показва какви са притесненията. „Размерът на китайската икономика прави вируса икономическо глобално предизвикателство", посочва той.

Евро

Кризата  показва още нещо: еврото не се счита за сигурно убежище от инвеститорите, дори и да е създало някаква солидна основа от началото на миналата седмица. Инвеститорите предпочитат да инвестират в долари и швейцарски франкове, когато става въпрос за паркиране на пари във валутни зони. Еврото беше под натиск срещу тези валути от дълго време, но сега кризата засили тази тенденция на спад.

Срещу щатския долар еврото е близо до най-ниското си ниво от почти три години. Дори е близо до четиригодишно дъно спрямо швейцарския франк. Еврото е леко надолу спрямо йената, която обикновено се счита за безопасно убежище. Япония обаче е силно засегната от болестта, поради което ръстът на йената в момента не е толкова изразен.

Юан, бат и австралийски долар

Не само еврото спада, но и други валути са под натиск. Като ориентир служи щатският долар - най-важната ключова валута в света. Не е изненадващо, че стойността на китайския юан се понижи особено много. Китайската валута загуби около 1,8 процента след международното разпространение на епидемията в средата на януари.

Тайландският бат и австралийският долар се обезцениха още повече. Тайланд е икономически преплетен с Китай, особено чрез търговията и туризма. Като стокова валута австралийският долар страда особено от понижението на цените на индустриалните стоки.

Заключение

Икономическите ефекти от коронавируса все още не могат да бъдат ясно предвидени. Много неща зависят от това кога и дали разпространението на белодробната болест ще бъде ограничено. Скорошните сривове на фондовите пазари обаче показват, че оптимизмът е преждевременен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Така,че да ако ще залагам на метали то залагам на сребро и желязна руда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Има и някои недостатъци например в сравнение със среброто или платината. Много малко се ползва в промишлеността под 10% останалото е за бижута. Освен това не е бързо ликвидно тоест не можеш да го продадеш бързо или пък да си купиш нещо в магазина с него за разлика от чичо ти гущер :) Същото важи и за имотите. Хубаво е инвестирането да е в комплекс от всички тези неща включително и крипто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Приблизителният отговор го знам, четох редовно Златен вестник наТавекс... лично аз залагам на среброто, няма да обяснявам на "инвеститорската" публика защо.Обаче човечеството черпи злато от все по-бедни находища.А самото то никак не престав да се плоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
zap
преди 4 години
... 7,5 милиарда жители - и по колко грама на човек злато е изкопало човечеството? ...отговорът е на едно цъкане с мишката - около 26 грама на човек - и всяка година се добиват нови 3 млн. кг :https://***.manager.bg/lyubopitno/kolko-e-vsichkoto-zlato-na-sveta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Междинен отчет по Сирия:Newsweek: Тръмп предложил да се предаде бремето на борбата с ИДИЛ на Русия а с нефта ще се заемат САЩВреме е зелките да вкиснат.... сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
7,5 милиарда жители - и по колко грама на човек злато е изкопало човечеството? А редки метали тоже?Винаги е сигурно убежище - това е материализиран труд. Конвертируем на 100%. Това не е лигавене например по ТВ предаването "Мармалад". Или още 1000 подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
terziеv
преди 4 години
Кофтито е, че и златото не изглежда да е сигурно убежище. Със сигурност минните компании не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още