IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът и пазарите – опит за междинен отчет

Въпреки че е рано за категоричен извод, скорошните сривове на борсите показват, че оптимизмът е преждевременен

11:13 | 26.02.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg 

Акции на развиващите се пазари

В Китай широкият индекс CSI 300 загуби само два процента, откакто вирусът се разпространи в международен план. Междувременно обаче той беше над 13 процента в червената зона. Основната причина за това са мерките за подкрепа, предприети от китайското правителство. Централната банка намали основните си лихвени проценти и изпомпа над 900 милиарда юана в икономиката.

Робърт Грайл, главен стратег в Merck Fink, подчертава пред Handelsblatt: „Едва през уикенда ръководството на Китайската партия даде да се разбере, че икономическият спад трябва да бъде смекчен по всякакъв начин чрез подкрепящи мерки, за да се постигнат целите за растежа“. Подкрепа оказва и хлабавата парична политика на повечето централни банки с продължаващо високо ниво на ликвидност. Това обаче крие редица рискове, като допълнително увеличаване на дълга на китайските компании.

Икономистите очакват последиците от коронавируса да натоварят китайската икономика с до два процентни пункта през първото тримесечие. Това би било значителен удар, но все пак управляем. За годината като цяло Международният валутен фонд очаква брутният вътрешен продукт на Китай да се увеличи с 5,6 процента. Преди кризата прогнозата беше за 6 процента.

И в други развиващи се пазари борсите са под по-сериозен натиск, отколкото в индустриалните държави. От средата на януари например индексът MSCI Emerging Markets е загубил над 8 процента.

При това последиците от вируса са различни за различните развиващи се държави. Според анализ на Deutsche Bank Тайланд и Камбоджа страдат предимно от спада на туризма от Китай. Тясно преплетените вериги за доставки оказват особено негативно влияние върху Тайван, Малайзия и Южна Корея. По-ниското търсене на суровини в частност засяга Саудитска Арабия, Чили и ЮАР.

За разлика от тях, Турция и Индия по-специално се възползват от по-ниските цени на петрола. И двете страни зависят икономически твърде слабо от Китай.

Европейски и американски облигации

От средата на февруари опасенията за последствията от коронавируса са по-очевидни при европейските и американските държавни облигации, отколкото при акциите. Бягството към този клас активи, който се счита за сигурно убежище, е осезаем - каквато е надеждата, че Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ (Фед) ще предприемат мерки за противодействие и допълнително ще намалят ключовите лихвени проценти. Цените на държавните облигации се повишиха, а възвръщаемостта им спадна.

Доходността по десетгодишните германски облигации спадна от началото на годината от минус 0,17 до минус 0,5 процента и по този начин е на най-ниското ниво от октомври 2019 г. До края на миналата седмица облигациите от периферните страни все още бяха търсени като сравнително безопасни инвестиции. Въпреки това разпространението на вируса в Италия поне наскоро отново увеличи доходността им.

От друга страна, държавните облигации на САЩ се възползват от репутацията си на сигурни инвестиции и от надеждата за намаляване на лихвите, които наскоро достигнаха исторически ниски нива. Доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ спадна до рекордно ниските 1,36 процента, в сравнение с 1,8 процента по 30-годишните държавни облигации на САЩ.

Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Така,че да ако ще залагам на метали то залагам на сребро и желязна руда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Има и някои недостатъци например в сравнение със среброто или платината. Много малко се ползва в промишлеността под 10% останалото е за бижута. Освен това не е бързо ликвидно тоест не можеш да го продадеш бързо или пък да си купиш нещо в магазина с него за разлика от чичо ти гущер :) Същото важи и за имотите. Хубаво е инвестирането да е в комплекс от всички тези неща включително и крипто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Приблизителният отговор го знам, четох редовно Златен вестник наТавекс... лично аз залагам на среброто, няма да обяснявам на "инвеститорската" публика защо.Обаче човечеството черпи злато от все по-бедни находища.А самото то никак не престав да се плоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
zap
преди 4 години
... 7,5 милиарда жители - и по колко грама на човек злато е изкопало човечеството? ...отговорът е на едно цъкане с мишката - около 26 грама на човек - и всяка година се добиват нови 3 млн. кг :https://***.manager.bg/lyubopitno/kolko-e-vsichkoto-zlato-na-sveta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Междинен отчет по Сирия:Newsweek: Тръмп предложил да се предаде бремето на борбата с ИДИЛ на Русия а с нефта ще се заемат САЩВреме е зелките да вкиснат.... сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
7,5 милиарда жители - и по колко грама на човек злато е изкопало човечеството? А редки метали тоже?Винаги е сигурно убежище - това е материализиран труд. Конвертируем на 100%. Това не е лигавене например по ТВ предаването "Мармалад". Или още 1000 подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
terziеv
преди 4 години
Кофтито е, че и златото не изглежда да е сигурно убежище. Със сигурност минните компании не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още