IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо саудитският престолонаследник наводни пазарите с петрол?

Вътрешнополитическите игри на принц Салман се нуждаят от силния международен авторитет на престолонаследника, за да бъде затвърдена неговата власт

20:23 | 13.03.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg

Дворцова политика

Действията на престолонаследника във вътрешната политика на Кралството в петък припомниха една случка от преди три години, свързана с бившия престолонаследник Мохамед бин Найеф, който през 2017 г. беше поставен под строги ограничения, което изчисти пътя на принц Салман към пълната власт в Саудитска Арабия.

Чичото на Мохамед бин Найеф, брат на краля, самият бивш престолонаследник, са двама от най-изявените политически противници на Салман. 

Хора, близки до Найеф, твърдят, че първоначално сегашният престолонаследник държал братовчед си под домашен арест. До ноември 2019 г. на Найеф му е било позволено да се движи между своите имоти в Рияд, както и да присъства на семейни събития. Но банковите му сметки са били пресушени.

Според източниците всяко движение на Найеф се следи от хората на Салман.

Престолонаследникът отрязва кралските стипендии на семейството на Найеф, конфискува имуществото му и ограничава пътуванията им, посочват още хората, близки до бившия престолонаследник.

От споделената информация става ясно, че през ноември Найеф получава обаждане от саудитския Кралски съд, като му е наредено да посети Кралската гвардия. Той пренебрегва това.

Дни по-късно пазачите на Кралския съд влизат в дома на Найеф и взимат със себе си редица от най-близките му служители, включително секретарите, както и най-близкия останал при него. Конфискувани е цялата електрониката, а служителите са изпратени в затвора, в това число и онези, които нямат саудитски произход. Поставена е ограда около хеликоптерната подложка при дома на Найеф, вероятно, за да му се попречи да избяга.

По този начин сигурността на Найеф е поставена в ръцете на мъже, работещи за Кралския двор.

В петък (6 март) охранителите на Кралския двор, носещи маски и облечени в черно, нахлуват в домовете на Найеф и брата на краля, принц Ахмед, задържайки ги.

Според източниците онези членовете на кралското семейство, които не са съгласни с управлението на престолонаследника, се застъпват за идеята принц Ахмед да бъде коронован за следващ владетел на Саудитска Арабия.

Според източниците задържането е в следствие на твърдения за държавна измяна.

Петролен шок

Вторият изненадващ ход на престолонаследника този уикенд предизвика известна турбулентност: ниските цени на петрола. Концентрирайки властта в ръцете си с възкачването на баща си на саудитския престол в началото на 2015 г., принц Салман стана свидетел на понижените цени на петрола, дължащи се до голяма степен на шистовия бум в САЩ, с който американският петрол наводни световните пазари.

рияд рияд

Ниските цени тогава принудиха Саудитска Арабия да тегли заеми, за да балансира бюджета си и затрудни усилията на престолонаследника да изпълни своите скъпи планове за икономическа трансформация, които включват нов високотехнологичен град в пустинята на стойност 500 млрд. долара. IPO-то на Aramco трябваше да донесе пари в брой, за да помогне за финансирането на тези планове, но ниските цени на петрола направиха акциите на компанията по-малко привлекателни.

Саудитска Арабия постигна ценово възстановяване през 2017 г., когато се обедини с Русия, за да ограничат доставките и да подкрепят цените. Но през месеците след IPO-то на Aramco Русия започна да сигнализира упорито за увеличаване на производството, за да стимулира икономиката си.

Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 14
Boicho Popov
преди 4 години
Матапиш се, а? Кой започна всичко това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 23
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Тоя баламурник от профила ти ти ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 22
v_tin
преди 4 години
Това е първата статия в която чета че чаршафите са намалили цената на петрола. До момента всички говореха че е русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още