IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо саудитският престолонаследник наводни пазарите с петрол?

Вътрешнополитическите игри на принц Салман се нуждаят от силния международен авторитет на престолонаследника, за да бъде затвърдена неговата власт

20:23 | 13.03.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg

Принц Салман иска от баща си да се обади на руския президент Владимир Путин и да потърси съдействие за допълнително намаляване на продукцията, споделят източници, запознати с темата. Първоначално руският държавен глава посочва, че е твърде зает, за да говори. Въпреки това, когато двамата разговарят на 3 февруари, Путин не се ангажира със сделката, добавят източниците.

Говорител на руското министерство на енергетиката отказва коментар за WSJ по темата. 

Според един от множеството сценарии Саудитска Арабия планира да ускори инвестициите си в Русия и да подкрепи усилията на Кремъл в Сирия, споделят хората, запознати с материята. В крайна сметка, според информацията,  престолонаследникът не би се съгласил на сделка с Москва, тъй като не желае да отблъсне САЩ, дългогодишен съюзник на Рияд.

Според източниците в началото на февруари от Москва предупреждават на срещата на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), че Русия няма да сключи сделка за допълнителни съкращения в добива, тъй като е твърде рано да се оценява влиянието на коронавируса върху глобалното търсене на петрол.

Около месец след това, като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман лобира пред престолонаследника, за да намали още производството, но само за три месеца, твърдят източниците. Престолонаследникът отхвърля това, настоявайки за още съкращения.

Докато се подготвя да притисне своите политически съперници у дома, престолонаследникът се опитва да договори с Русия по-големи съкращения на производството, твърдят запознати с въпроса хора. Когато става ясно, че Русия няма да отстъпи, принц Салман се обръща към няколко саудитски министерства да се подготвят за сценарий без сделка, при който няма да има съкращения на производството.

рияд рияд

Офертата на Рияд за Москва е ясна – или Русия се съгласява на нови съкращения, или няма да има никакви.

Въпреки това руските делегати остават непреклонни.

„Нямам идея как саудитите смятат, че подобен натиск би действал върху Путин“, казва делегат на ОПЕК, запознат с въпроса. "Това беше самоубийствено и всички знаехме, че резултатът ще бъде катастрофален“, добавя той.

В събота саудитските власти заявиха, че вместо да намалят производството, те ще го засилят, намалявайки цената на петрола. „Това беше обявяване на война от страна на Саудитска Арабия срещу Путин“, посочва висш саудитски служител.

Малко след това от саудитския Кралски съд се обръщат към служителите на финансовото министерство да подготвят бюджетен сценарий цена на Брент в диапазона 12-20 долара за барел, споделят източници. Рияд се опасява, че съкращаването на разходите ще разруши саудитската икономика, засегната от отмяната на поклонението в Мека и Медина.

В неделя Кралският съд нарежда освобождаването на Найеф и други членове на кралското семейство, задържани или призовани в съда за разпит, добавят източниците. В същото време от Рияд пускат снимки и видео с 84-годишния крал, за да бъдат оборени слуховете, че той е болен.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в сряда, че ще бъде добре да се поддържат производствените нива на петрола при онези, постигнати през първото тримесечие на годината, като Русия е настоявала именно за това.

„За съжаление обаче нашите партньори не бяха съгласни с това“, подчерта Новак.

От друга страна загрижеността, че Aramco може да взима бизнес решения въз основа на политическите опасения на Саудитска Арабия, е една от причините някои инвеститори да останат дистанцирани. Според саудитски служител плановете на компанията и нейните решения се основават на поведението на принц Салман, а това създава страх сред инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 14
Boicho Popov
преди 4 години
Матапиш се, а? Кой започна всичко това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 23
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Тоя баламурник от профила ти ти ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 22
v_tin
преди 4 години
Това е първата статия в която чета че чаршафите са намалили цената на петрола. До момента всички говореха че е русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още