IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната индустрия в Китай е изправена пред трудна дилема

Въпреки че местното производство е застрашено от по-високи разходи, страната може да внася евтина суровина, с която да запълни стратегическите си резерви

08:52 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

PetroChina, най-голямата петролна компания в Китай, посочи, че част от находищата ѝ няма как да бъдат печеливши по време на срива на цените през 2016 г. Китайското производство на петрол падна през въпросната година -  от пик от 4,3 млн. барела на ден през 2015 г., когато беше петият по големина производител в света, до 3,8 млн. барела през 2018 г., сривайки се по този начин до осма позиция.

През това време Китай успя да надмине САЩ, за да стане най-големият вносител на петрол в света. С нарастването на търговското напрежение Си Дзинпин възложи на държавните петролни компании да увеличат производството. China National Petroleum Corp., мажоритарен собственик на регистрираната PetroChina, заяви, че ще приеме „революционни мерки“, за да осигури стабилно или по-високо производство.

китай китай

Трите големи петролни компании в страната повишиха разходите през 2019 г. с 18% и успяха да обърнат спада на производството. Но последва новият ценови крах. Акциите на PetroChina поевтиняха с 20%, дори когато индексът MSCI Asia Energy Index се повиши с 6%.

Икономическото възстановяване на Китай от коронавируса ще добави повече стимули за поддържане на сондажната активност, смята Макс Петров, главен анализатор в Wood Mackenzie Ltd. „Пекин ще иска да поддържа енергийните потоци и нивата на заетост високи, тъй като икономическата активност се връща към обичайното си ниво след въздействието на COVID-19“, споделя той. „Това предполага, че разходите ще останат високи или ще се увеличат през втората половина на годината“, добавя Петров.

Въпреки че големите петролни компании се ползват от държавната закрила - и субсидиите - те не са защитени от пазарните обстоятелства. PetroChina, например, внася газ на загуба, за да улесни преминаването на Китай от въглища към по-чисто гориво.

Cnooc, най-голямата китайска компания за офшорни сондажи, е единствената от трите големи, която обяви плановете за увеличаване на разходите през тази година до най-високото им ниво от 2014 г. Според Дайва Ип и PetroChina, и Sinopek, както и Cnooc, извършват вътрешен анализ на нивата на разходите след ценовия срив и тепърва ще решават какви действия да предприемат.

Въпреки че петролният ценови крах ще навреди на печалбите на въпросните дружества и на по-малките такива, това предлага друг начин на Китай да повиши енергийната си сигурност, заяви Тиън Миао, анализатор в Everbright Sun Hung Kai Co. Намаляването на цените създава възможност за Китай да внася евтин петрол, който да запълни стратегическите резерви, и които може да се използва, ако доставките на страната някога бъдат застрашени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още