IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните сили се насочват към историческа сделка, за която обаче е нужен Тръмп

Много въпроси остават нерешени, като основният от тях е по какъв начин ще бъдат разпределени очакваните съкращения между държавите производители

15:29 | 07.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вдясно). Снимка: Bloomberg

Целта на разговорите, съобщена за първи път от Тръмп миналата седмица, е да се намали производството на петрол с около 10% - най-голямото координирано намаляване до момента.

Но дори и да бъде постигната сделка за ограничаване на добива с до 10 млн. барела на ден, това няма да промени факта, че на пазара вече съществува пренасищане в размер на 35 млн. барела. Цените на петрола вече достигнаха негативни стойности на някои места на физическия пазар и трейдърите се надпреварват да натоварват големи количества на танкери, които да се съхраняват офшорно. 

Общ скок

И Саудитска Арабия, и Русия казват, че искат САЩ, които се превърнаха в най-големия производител на петрол, благодарение на шистовата си революция, да се присъединят към евентуалните съкращения. Но Тръмп разкритикува ОПЕК в събота, заплашвайки да наложи мита върху чуждестранния петрол, макар че на брифинг късно в неделя той каза, че не очаква да се наложи да ги използва.

Не е ясно дали Русия и Саудитска Арабия ще изискват от САЩ да се ангажират публично с намаляване на производството - предизвикателство в частната, разпокъсана и задлъжняла американска петролна промишленост, или дали компромисен жест би бил достатъчен. Александър Динкин, президент на Института за световна икономика и международни отношения в Москва, заяви, че Москва би искала САЩ да отменят някои санкции срещу Русия като компромис.

Дори пасивна роля за американската шистова индустрия, чиято продукция вече се очаква да започне да спада при текущите цени, може да е достатъчна за постигане на сделка, според Ед Морс от Citigroup Inc.

„Мисля, че вече има разбирателство между Саудитска Арабия, Русия и САЩ", коментира Морс, добавяйки: „Всъщност САЩ са страна по споразумението, тъй като цената на петрола вече намалява сондажната активност до степен, при която до края на третото тримесечие вероятно ще намалее с 1 милион барела на ден“.

Русия и Саудитска Арабия все още не са постигнали съгласие как точно да бъдат разпределени съкращенията в добива.

Русия предпочита да използва средните производствени стойности от първото тримесечие като базова линия, докато Саудитска Арабия иска да използва текущото си производство за април. Разликата е огромна: кралството изпомпва средно 9,8 млн. барела на ден между януари и март, докато през април темпът се е ускорил до над 12 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
....щото не всеки руча жабета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
....петрола и цената му не е проблема. Проблема е в това, дали ще има зърно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Според Тръм сделката се състои в това ВСИЧКИ ДА НАМАЛЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО , НО НЕ И САЩ !!Казината в САЩ "измерващи" индексите на икономиката, реагираха позитивно на тази КЛЮКА като скочиха до нива гонещи 8 % скок в началото на тази сесия. ТРАГЕДИЯТА Е ТАЗИ, ЧЕ В ТЕЗИ КАЗИНА ИМА САМО ЕДИН УЧАСТНИК, КОЙТО СИ ПЕЧАТА НА ВОЛЯ ДОЛАРИ , ВДИГА И СВАЛЯ ИНДЕКСИТЕ , но от това в ИКОНОМИКАТА РЕАЛНО нищо не произтича. Лошото е, че РЕЗЕРВИТЕ НА ГОРИВА СА НА ФУЛ с евтин петрол, а консумацията при тази ЛИКВИДИРАНА ИКОНОМИКА е почти никаква. ШАНСОВЕТЕ ГОРИВАТА ДА ТРЪГНАТ НАГОРЕ СА НИКАКВИ. ПАЗАРЪТ Е НЕСТАБИЛЕН И НАСОЧВАНЕТО КЪМ ЗЛАТОТО КАТО ПОСЛЕДНА ИНВЕСТИЦИЯ ПОКАЗВА, ЧЕ ДОРИ И АМЕРИКАНСКИТЕ "ЦЕННИ" КНИГИ ВЕЧЕ НЕ СА ТОЛКОВА ЦЕННИ ЗАЩОТО ДОХОДНОСТТА ИМ СКАЧА. АМЕРИКА УМИРА БАВНО , НО СИГУРНО И НИКАКВИ ФИНАНСОВИ ИНЖЕКЦИИ И ШОКОВИ ТЕРАПИИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ВДИГНАТ ЕДНО МЪРТВО ТЯЛО В КАКВОТО ПРЕВЪРНАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В САЩ ДЪРЖАВАТА , КОЯТО БЕ ДВИГАТЕЛЯ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА. НОВИЯТ ДВИГАТЕЛ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА СЕ ИЗПРАВЯ ОЩЕ ПО СИЛЕН СЛЕД НАНЕСЕНИЯТ МУ УДАР С КОРОНА ВИРУСА.НЯМА НЕЩО КОЕТО ДА СПРЕ КИТАЙ ОТ ТОВА ДА БЪДЕ ВОДАЧ НА СВЕТА. За съжаление ККП , се оказа нещо съвсем различно от БКП , чиито отроци деградираха до степен на неузнаваемост и като по правило застанаха на СТРАНАТА НА ГУБЕЩИЯ!! Бъдете живи и здрави ГОСПОДА - ДРУГАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...а нужен ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Когато Тръмп каза, че ще ограничи излизането от Ню Йорк губернатора на щата заяви че не знае дали това е законно. Естествено че не нищо подобно не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
тръмп няма право да казва на една частна компания колко да добива... това да не ви няква автокрация!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още