IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото злато: В какви метали си струва да се инвестира през 2022 г.?

Литий, алуминий и магнезий, от които силно зависят световните технологични вериги, са с най-обещаващ доход за инвеститорите

16:27 | 27.12.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Литий, алуминий и магнезий са металите, които обещават добра възвръщаемост на инвестициите през следващата година.

Според прогнозите на анализаторите на Bloomberg златото ще открадне шоуто от другите благородни метали през следващата година. Златото, платината и среброто обаче не са единствените метали, които могат да донесат добри доходи на инвеститорите, пише онлайн изданието Emerging Europe.

В разгара на битката за ограничаване на въглеродните емисии процъфтяват мед, никел и кобалт, които се използват за съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Литий, алуминий и магнезий, от които силно зависят глобалните технологични вериги, си проправят пътя към върха.

Литий

Литиевият карбонат е най-евтиният и лесен източник за производство на литиево-йонни батерии. Днешните цени на литиевите съединения чупят исторически рекорди и продължават да се покачват.

Пазарът се възстановява, а производителите на акумулатори за машини и превозни средства се нуждаят от все повече суровини.

Например тази година световната индустрия използва 430 хил. тона литиев карбонат. Според прогнозите количеството ще се увеличи до 1,8 млн. тона до 2030 г.

Извличането на литий е сложен и отнемащ време процес. Това обяснява дефицита на пазара и покачването на цените на неговите съединения.

Литиев хлорид на прах. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Тези инвестиции трябваше да се помислят в началото на пандемията, когато производителите на батерии съкратиха производството поради намаляваща покупателна способност. Тогава цената на литиевия карбонат падна до 5 900 щатски долара за тон. Днес тон се продава за 30 900 щатски долара.

Наскоро анализатори от консултантската компания Evercore обявиха началото на „литиевото десетилетие“ и съветват да се инвестира в този метал.

Алуминий

Тази година алуминият показа рекорден скок в стойността си от 2000 щатски долара през януари до 3160 щатски долара през октомври, което е 13-годишен максимум.

Има няколко обяснения за рязкото покачване. Икономическото възстановяване засили търсенето на метали, включително алуминий. Повишаването на цените на енергията и производството на алуминий е изключително енергоемък процес; средно за производството на един тон алуминий в света са необходими 14 MWh електроенергия.

Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
За какво ти е злато ? Вземаш PAXG имаш злато, вземаш лиха 5% и продаваш след 1 минута :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
за металите разбрахме, извратеняк... как си с пънкарите и чалгаджиите? Секси ли са ти? *** ли им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Аз като инвеститор - зная, че металите са секси и тази година увеличих инвестициите в - най-последно наблягам на стоманата - защото без нея - нищо. В литийчец инвестирах още преди отдавна, но српската измeт ми мъти водата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
alphaomega
преди 2 години
Сетихте се кога да инвестирате в метали......Както се казва след дъжд качулка! Когато преди 2 години бяха евтини и аз обяснявах тук и във форума че металите са добра инвестиции много хора ми се смяха. Още тогава ви казах че който и цветен/благороден метал да купите няма да сбъркате и парите ви ще бъдат защитени от инфлацията. Разбира се златото е за предпочитане. Но по евтините метали също вършат работа. Всичко което е свързано с електроника и електрификация върви нагоре. И като казвам да се купуват метали имам предвид физически метали които да притежавате и да съхранявате на склад. в сейф и др.. Не някакви виртуални измишльотини дето утре като ви спрат тока изчезват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Какви метали бе?! Тежат. Искат място.. мм.. Шиткойн форевър! Последният писък на писаците!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още