IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-дългият ремонт на терминала в САЩ повишава газовите цени в Европа

Проблемите на американския оператор на терминали за втечнен газ Freeport допълнително ограничават доставките на газ за Стария континент

15:43 | 15.06.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Резервоари за LNG в Тексас. <em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Резервоари за LNG в Тексас. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Аварията в съоръжение, собственост на Freeport LNG, един от най-големите американски оператори на терминали за износ на втечнен природен газ, предизвика още по-голямо поскъпване на газа в Европа. Компанията съобщи, че заводът ѝ в Тексас ще остане напълно извън експлоатация до септември поради щетите от пожара от миналата седмица, а след това ще може да работи само частично до края на годината.

Тъй като сега в САЩ остава повече газ от планираното, цените на суровината там се сринаха заради новината. В Европа, от друга страна, те рязко нараснаха, тъй като предлагането вече е още по-ограничено. Терминалът осигурява около 20% от износа на втечнен природен газ от САЩ, а компанията е важен доставчик за европейските клиенти, които търсят алтернативи на руския газ след руската инвазия в Украйна.

Обявеното по-рано едномесечно прекъсване на работата на този основен оператор на терминали повиши цените на газа в Европа с цели 21%, като те приключиха вчерашната търговия с 11,6% по-висока цена - 90,43 евро за мегаватчас. Междувременно фючърсите на природния газ Henry Hub в САЩ се понижиха и затвориха на ниво от 7,189 долара за милион британски термални единици, което е с над 17% под цената на отваряне.

Експлозия и пожар на 8 юни спряха работата на завода в Кинтана, Тексас, когато се спука тръбопровод под налягане, съобщи компанията във вторник. Това не е засегнало преработвателните операции, съобщиха от оператора.

Заводът може да преработва 2,1 милиарда кубически фута природен газ на ден под формата на суперохладена течност за транспортиране и през последните месеци работи почти на пълни обороти, показват данни на консултантската фирма Rystad Energy. По данни на Rystad Energy през май в Европа са доставени около 1,17 млрд. куб. фута на ден, което е повече от 0,81 млрд. куб. фута през март, предава Ройтерс.

Европа е изправена пред намаляване на доставките на газ от руския газопровод "Северен поток", за който са планирани ремонтни дейности. Очаква се търсенето на втечнен природен газ в Китай да се възстанови след прекратяване на блокиранията заради Covid 19.

"Това е много сериозно", казва Алекс Мънтън, директор „Природен газ и втечнен природен газ" в консултантската компания Rapidan Energy. „Сега имаме много по-голям и много по-обширен застой на втечнения природен газ във Freeport LNG, който ще извади от пазара повече доставки, отколкото се очакваше миналата седмица“.

От Freeport заявиха, че удълженото прекратяване на дейността ще доведе до отстраняването на 40 товара, което е доста над по-ранната им оценка за триседмичен престой, който щеше да засегне около 13 товара. Анализаторите смятат, че общо между 4 и 5 милиона тона втечнен природен газ ще бъдат загубени на пазара от 100 млн. тона годишно.

Очаква се Европа да бъде „най-силно засегната от този инцидент", заявиха тази седмица анализатори от Rystad Energy. Прекъсването на производството до септември ще премахне от пазара още 2,8 млн. тона, казва Алекс Фроли, анализатор по темата за LNG газа в ICIS.

Около 70% от износа на Freeport през последните месеци са насочени към Европейския съюз и Великобритания, а Франция, Турция и Нидерландия са сред най-големите европейски вносители през тази година.

Инцидентът в завода се разследва от компанията, американските енергийни и тръбопроводни регулатори и бреговата охрана на САЩ. Експлозията е причинена от спукване на тръбопроводите под налягане, които транспортират втечнен природен газ от резервоарите за съхранение до близките докове, съобщиха от оператора. Заводите за втечняване, които охлаждат газа, зоните за преработка, резервоарите за съхранение и доковете не са повредени, съобщиха от компанията. Говорител отказва да коментира дали разследващите проверяват евентуални конструктивни или строителни дефекти.

Дългото забавяне от около шест месеца на възобновяването на пълната експлоатация показва, че разследващите искат да разберат причината за експлозията, за да избегнат нов пожар, твърдят външни експерти. „Извършва се голям анализ, за да се разбере проблемът, да се въведат мерки за безопасност и да се регулират операциите, за да се гарантира, че подобно нещо няма да се повтори", казва Мънтън от Rapidan.

Според Ал Салазар, старши вицепрезидент на Enverus Intelligence Research, удълженото прекъсване на доставките ще намали дефицита в хранилищата за природен газ в САЩ, където запасите понастоящем са с около 300 млрд. куб. м под средната стойност за последните пет години.

Според Пол Сисио, изпълнителен директор на Industrial Energy Consumers of America, търговска група, която призова Конгреса на САЩ да ограничи разширяването на разрешителните за износ на втечнен природен газ, прекъсването на работата подчертава въздействието на износа върху разходите на потребителите в САЩ. „Това, че терминалът за втечнен природен газ във Фрипорт оказва толкова голямо влияние върху цените, би трябвало да разтревожи политиците“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Грешен ти е залога :) Залагай на електричество , а не на фосилни горива:П Ако продължиш да залагаш поне си копай в собствената градина шистак и петрол ... инъче звучиш глуповато и то доста :) Искам да ям домати и краставици, но не искам да си ги копам сам в моята градина , а искам да ги купувам от пазара. Ами като искаш да ядеш това и не искаш да си го копаш сам ... ще плащаш колкото ти наредят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
За мен са отживелица от 2013-та :) година. За теб кога ще бъдат зависи от теб :П Бъдещето на човек е ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Това на форума на *** ли го прочете ? Аз там четох куп небивалици ,че ни пръскат ... чипират и какво ли не :) Храна за бедни душици :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Мислим , че дори бегла представа нямаш как функционира газовият и петролният пазар ... :))) ... и въобще що е то петрол и природен газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Как ще натоварят мощности, дето са извън строя? Убеден съм, че ще събират втечнен газ откъдето могат да докопат, за да го препродадат на ЕС, че да се фалят колко помагат за диверсификацията :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Их, тъкмо заложихме на тези и те вдигнаха цените. Ще обедняваме още. Наказанието за глупостта е бедността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Къде иде реч за зануленият детеубиец , та го мешаш в разговорът ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Колко рафинерии ще хлопнат кепенците в ЕС , колко поточни линии за ДВГ ще затворят още тази година , с колко е спаднала консумацията на нафта в ЕС ... Данните са официални , знам че нема да четеш линкчета , ама тва е реалността ... И да , значението на петролът и природният газ намалява ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Как мислиш , Cheniere няма да си товарят техните мощности , да плащат заплати и данъци в усато , а ще се пънат през главата на президента и сената , дето от тех им зависят разрешителните и лицензите , и да купуват и препродават ембаргова стока ... ?! ... Корабче плува ли ми в окото ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Iblis
преди 1 година
Така де, Путин е виновен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още