IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни намалиха най-много вноса на руски изкопаеми горива?

Намаляването на обемите на внос на руски изкопаеми горива се компенсира от ръста на цените на световните пазари

20:07 | 06.07.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки пламенните обещания да спрат да предоставят средства за войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, много страни са твърде зависими от руските изкопаеми горива и прекратяването на покупките е сложно.

В Европа, където това желание вероятно е най-силно, дългогодишните вериги на доставки с Русия също се оказват едни от най-трудните за прекъсване, пише Statista.com.

Данните от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух показват, че намалението на вноса на руски изкопаеми горива от Европейския съюз (ЕС) се задържа около средното за света - 15 процента в парично изражение, към май.

Според този показател покачващите се цени на световния пазар противоречат на намаляването на обема на вноса. Така става изключително трудно да се премахне един от основните източници на приходи за Русия.

Испания, Финландия, Литва, Полша и Естония и най-вече Швеция успяха да намалят значително своя внос на руски изкопаеми горива. Германия, Нидерландия и Италия обаче остават под средното за света.

Поради различните размери на държавите и различните нива на зависимост от Русия тези относителни намаления нямат еднаква тежест в абсолютно изражение. Според доклада САЩ са успели да постигнат най-голямото абсолютно намаление, като са спрели напълно вноса на руски изкопаеми горива и са намалили дневните приходи за Русия с около 33 млн. долара между февруари-март и май 2022 г.

Комбинираното 16-процентно намаление от страните от ЕС, въпреки че е по-малко в относително изражение, е намалило със 114 млн. долара ежедневните руски приходи за същия период от време.

Индия е страната, която плаща най-много на Русия, защото изкупува товари с горива с отстъпка. Между февруари-март и май страната е похарчила около 65 млн. долара повече на ден за руска енергия.

Като цяло Русия губи около 100 млн. долара приходи от изкопаеми горива дневно от началото на войната в Украйна. Въпреки отстъпките при доставките и загубата на клиенти, Русия все още печели почти 40 процента повече от износа на енергия в сравнение с май 2021 г., тъй като цените на световния пазар скочиха.

руски руски

ЕС санкционира две трети от вноса на руски петрол, с което нанася значителен комбиниран икономически удар върху руската икономика. Китай обаче е най-големият купувач на руски петрол в света с голяма разлика в сравнение с ЕС.

руски руски

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка тя газта и така и така щеше да бъде силно намалена в следващите петилетки, просто руснаците взимат последно 10 на 7 ПЪТИ по висока цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Боли ни (цензура) колко рубли и рупии са се напечелили рашистите ... :))) ... в ЕС денацификаторски газ нема да има през бъдещите петилетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Трета тема чета и никой от тролетариата не се е изходил по нея - Всичките ли са отпуска или един пише с 10 ника??? ---------------------- А самата статия е смехотворна хем Русия губи по 30 милиона на ден хем заради по високата цена има приходи с 40% по високи от миналата година - Еми те ако не бяха отрезали доставките тя и цената нямаше да е толкова висока хем продават по малко хем печелят повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Сраженията се пренесоха под Урал (забрави).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
най - окаяните колонии с наркомани управляващи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Не ни интересува, Украйна печели, Зеленски е герой, Русия фалира, ЕС е морален победител, наесен ще говорим пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още