IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото оръжие за масово нарушаване на доставките на Путин - казахстанският петрол

Руски съд нареи на Каспийския тръбопроводен консорциум да спре доставките за 30 дни

15:12 | 10.07.22 г. 8
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Русия заплашва да използва петрола от съседен Казахстан като оръжие срещу европейските страни, които подкрепят Украйна. Съдебно нареждане този месец за затваряне на терминала за износ на Черно море за един месец е ясно предупреждение за Европа за влиянието на Русия, пише Bloomberg.

Във вторник руски съдия от град Новоросийск на черноморското крайбрежие нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) да спре доставките за 30 дни. Прекратяването на операциите беше замислено като наказание за множество „документирани пропуски“ по Плана за обработка на петролни разливи на КТК, които компанията трябва да поправи до края на ноември. Петрол Петрол

Макар че съоръжението се намира в Русия, около 90% от суровия петрол, който минава по него, идва от Казахстан. Това го превръща в идеално оръжие в арсенала на президента Владимир Путин за причиняване на икономическа болка на противниците му. Спирането на КТК ще елиминира 1,5 млн. барела дневно от така необходимия суров петрол за световния петролен пазар, като в същото време почти няма да засегне собствените потоци на Русия.

Путин, разбира се, не е заявил открито, че това е целта му. Използването на областни съдилища за спиране на петролните потоци дава на Кремъл приемливо основание да отрича. Но процесът следва позната схема.

Първоначалната проверка на процедурите за обработка на петролни разливи на експортния терминал беше наредена от руски вицепремиер, чийто опит напоследък е бил свързан със секторите на земеделието и регистрацията на земи, което поражда подозрение, че зад нея има политически мотив.

Русия има история в използването на съдилищата за политически цели. Да си спомним само преследването на TNK-BP и на чуждестранните ѝ ръководители през 2008 г. преди придобиването в крайна сметка на петролното дружество от подкрепяната от държавата „Роснефт“, опита на BP с нейното газово находище Ковикта в Сибир или многобройните препятствия пред проекта за втечнен природен газ „Сахалин 2“, чиято кулминация беше придобиването от „Газпром“ на мажоритарен дял в операциите през 2006 г. Петрол Петрол

Експортният терминал КТК преживя поредица от неблагоприятни събития, откакто руски войски навлязоха в Украйна. В края на март терминалът беше частично затворен за един месец, след като буря повредила терминалното оборудване. После в средата на юни работата му отново беше прекъсната за проверка на околните води, при която бяха открити няколко мини от Втората световна война.

Две трети от изнасяния по КТК петрол обичайно достига до Европа, като значителни обеми се насочват към Централна Европа чрез тръбопроводи от италианското пристанище Триест. Последиците особено за средиземноморския пазар на суров петрол, където предлагането вече е най-затегнато от години, биха били сериозни.

Общият месечен износ от Азебрайджан, Казахстан, Либия, Северно море и Западна Африка, всички големи доставчици за Европа, е намаляло с над 1 млн. барела дневно през юни, сочат данни от проследяването на танкерите, с които Bloomberg разполага. Петрол Петрол

Износът от Либия е намалял почти наполовина от средното ниво миналата година и изглежда ще продължи да се свива и този месец, тъй като страната отново е обхваната от безредици. Подобно на КТК суровият петрол от Либия е лек и сладък, което означава, че е с ниско съдържание на сяра и лесно може да се превръща в транспортни горива. Това го прави привлекателен в момента и трудно заменим.

Заплахата от спиране на доставките по КТК ще виси над петролния пазар поне до понеделник, когато съд в Краснодарска област, където се намира терминалът, трябва да изсуша възраженията на компанията срещу съдебното  решение. Това поражда надежди, че нарушаването на доставките може да бъде избегнато, но няма гаранция, че обжалването от КТК ще бъде успешно.

Дори забраната да бъде отменена, Русия изпраща ясно предупреждение на Европа, че може да наруши потоците на суров петрол почти по собствено усмотрение и че е готова да нанесе крайни икономически вреди на съседите си в процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Убеден съм, че в следващите няколко години ще наблюдаваме процес на призиви за суверенитет на части от руската територия. Руската федерация ще приключи като различни държави - Татарстан, Башкортостан и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До няколко години брадатите и руснаците ще съжаляват ,че не са си продавали петрол и газ :) Просто няма да имаме нужда от тях. Да може да има трудности 2-3 години ... но и през ВСВ е имало когато фашистите са тормозили света. Сега новите фашисти ще получат същото. Е да няма как да стане за 4-5 месеца както и през ВСВ не е станало ... цели 6 години война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Аз съм го санкционирал от 2014-та :) Руски петрол и газ в канала. Карам си на панелите и путлето може само да си сложи токчетата и да ми прави вятър на онази работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Кажи офис на Еконт да ти пратя дар -една голяма супена лъжица, да си хапваш пропаганда по-удобно и на по-големи гълтоци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
bigiadri
преди 1 година
Ще изнудва Европа още примерно 1-2 години,един миг от историята,а после?Европа никога няма да го забрави това изнудване и унижение.Русия ще бъде зачертана за Европа територия , а руснак ще стане синоним за лош човек.Това е бъдещия избор за Русия, суровинен придатък на Китай.Рано или късно и там ще напърдят гърнето! По-глупава нация от руската НЯМА. При тези ресурси и природни дадености ,за разлика от "глупавите араби" нищета ,беднотия, просяци ,пияници и т н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
А де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Санционирайте го бря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още