IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чака ни изпълнена с важни икономически данни седмица

Италия, Испания и САЩ ще представят данни за БВП, а инвеститорите ще продължат да следят ситуацията в Украйна и Ирак

09:26 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чака ни изпълнена с важни икономически данни седмица

Инвеститорските погледи през новата седмица се насочват към публикуването на редица данни за икономическото състояние на най-големите икономики в света. Няколко големи страни от Европейския съюз и отвъд Океана ще докладват важни макроикономически данни през седмицата, включително данни за БВП в Испания, Италия и САЩ, данните за инфлацията в Германия, Италия и ЕС като цяло, както и данни за работната сила в Германия, Италия и ЕС.

Данни на търговията на дребно ще дойдат от Германия, Испания и Гърция. Анализатори и наблюдатели очакват също с нетърпение резултатите от дипломатическите инициативи, свързани с Украйна, които са планирани през следващите няколко дни.

В понеделник чакаме данни за потребителското настроение в Германия. 

Карстен Бржески, анализатор от ING, Белгия, пише в бележка до клиентите си: „Вярно е, че показателите за доверието наскоро загубиха част от своята прогностична способност, но най-малкото, когато става въпрос за Германия, това разминаване е леко и твърдите показатели биха могли да бъдат обяснени със зимните условия и тяхното влияние върху строителния сектор, както и необичания размер на междинните дни през май.

„Все пак пазарът на труда продължава да бъде важна крепост за икономиката. През второто тримесечие на годината, повече от 42,5 милиона германци имат работа. По-специално секторът на услугите се превърна в истински двигател за работни места. От 2010 г. насам заетостта в сектора на услугите в Германия нараства с повече от 1% средногодишно".

Също в понеделник германският институт IFO ще представи месечното си проучване за бизнесклимата, базирано на проучване сред около 7000 фирми. През последните три месеца индикаторите спадаха. Сега се очаква нов спад, макар и незначителен.

Великобритания ще публикува информация за цените на жилищата в национален мащаб.

Редовният предварителен доклад за сектора на услугите в САЩ ще бъде представен от Markit Economics също в понеделник. Очаква се индексът на мениджърите по доставките да спадне до 59,1 пункта от 60,8 пункта за юли. 

Бюрото по преброяване на населението на САЩ ще докладва актуализирани данни за новите еднофамилни жилища, продадени през юли. Анализаторите очакват покупките да бъдат увеличени с 4,7% до 425 000 къщи.

Във вторник чакаме данни от изследването за частния сектор на The Conference Board, което трябва да представи как се развива потребителското доверие в САЩ. Анализатори очакват лед спад до 89,0 пункта след 90,9 пункта през юли.

В четвъртък Италия, която отново изпадна в рецесия, ще представи данни за търговията и производствения сектор, Индексът на доверието в производствения сектор може да се свие до 99,3 пункта от предишните 99,7 за миналия месец. 

Също в четвъртък се очаква Испания да предостави данни за БВП за второто тримесечие, които се очаква да останат непроменени на ниво от 0,6% на тримесечна база и 1,2% на годишна база.

От Германия ще дойдат данни за пазара на труда и за инфлацията.

Великобритания пък ще представи резултати от проучване на GfK за доверието на потребителите, за което се очаква да отчете лек ръст.

Също в четвъртък САЩ трябва да представят втора оценка на БВП за второто тримесечие. Поради по-ниските запаси и отрицателното преразглеждане на инвестициите се очаква индексът да се понижи до 3,9% след ръста от 4,0% според първоначалната.

В петък Италия ще представи данните за инфлацията и работната сила, както и за БВП за второто тримесечие.

Също в последния ден на работната седмица Испания ще публикува данни за финансовото състояние – за баланса по текущата сметка и за бюджетния баланс.

ЕС ще завърши макроикономическия календар за Стария континент за седмицата чрез публикуване на своите данни за пазара на труда и инфлацията в петък, като равнището на безработицата се очаква да остане на ниво от 11,5% през август, докато инфлацията може да се смъкне до 0,3% спрямо 0,4% през юли.

В петък ще има още данни отвъд Океана. Университетът в Мичиган ще докладва окончателните данни от собственото си проучване за потребителското доверие за август. Очаква се лек спад до 80,1 пункта в сравнение с 81,8 пункта месец по-рано. Освен това чакаме и доклада за производствената активност в района на Чикаго. Очаква се индексът да се ускори до 56,5 пункта от 52,6 пункта през юли.

Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено и към горещите военни точки в света. Ответните мерки на Русия, обявени през август, вече показаха, че санкциите могат да „нападат“ и в двете посоки. Земеделските стопани в Европа затрупаха складовете си с непродадени плодове и зеленчуци, предназначени за руските пазари, по време на пиковия си сезон, както и със свръхзапаси от месо, риба и млечни продукти. Това принуди Европейската комисия спешно да одобри средства за облекчаване на положението на производителите.

Няколко източно и централноевропейски държави отчитат поевтиняване на своите валути и бързо оттегляне на инвеститори от техните пазари.

Налице е значителна надежда за напредък през следващата седмица за установяване на примирие в източната част на Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Киев в събота, за да се срещне с президента на Украйна Петро Порошенко.

Съветите на Меркел Порошенко може да приложи във вторник по време на срещата си с руския президент Владимир Путин на неутрална територия в Минск. Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън и други официални лица също ще присъстват на масата за преговори в беларуската столица.

Очаква се в петък руският министър на енергетиката Александър Новак да се срещне с представители на Европейския съюз в Москва за разговори относно доставките на природен газ.

Все по-сложната ситуация в Ирак и Близкия изток все още допринася за притесненията на инвеститорите и търговците, особено на стоковите борси. Засега на хоризотна не се вижда бързо решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още