IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия в борба за петролно надмощие

Докато Москва и Рияд бяха фокусирани върху нездравословните си отношения, САЩ ги изпревари като водещ световен производител

12:58 | 07.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Процесът на разпад на Съветския съюз може да се проследи до 13 септември 1985 г.“, смята Егор Гайдар, икономистът и политик, който стоеше зад много от болезнените реформи в Русия от началото на 90-те години. На тази дата министърът на петрола на Рияд, шейх Ахмад Заки Ямани, се отказа от политиката на подкрепа на цените и избра вместо това да наводни пазара. Саудитска Арабия, като производителя с най-ниската цена, беше в състояние да оцелее. Както писа наскоро моята колежка Клара Ферейра Маркес, на СССР (с високите производствени разходи) беше нанесен един от многото смъртоносни удари.

„Производството на петрол в Саудитска Арабия се увеличи четири пъти, докато цените на петрола се сринаха приблизително толкова в реално изражение“ след саудитския ход, пише по-нататък Гайдар. „В резултат Съветският съюз губеше приблизително по 20 милиарда долара годишно - пари, без които страната просто не можеше да оцелее.“

От един ъгъл последните 30 години на руската енергийна политика бяха дълго и мъчително връщане към позициите, които страната имаше през 1985 г. Лишена от нефтените си находища в новите независими републики в Кавказ и Централна Азия, Русия отново започна да произвежда над 10 милиона барела на ден чак през 2007 г. Понастоящем дори износът е равен с този на Саудитска Арабия, въпреки много по-голямата руска икономика. Този път обаче нещата са различни.

Макар Саудитска Арабия все още да може да се похвали с едни от най-ниските производствени разходи в света, раздутото й харчене означава, че тя се нуждае от цена от около 85 долара за барел, за да балансира бюджета си, в сравнение с около 50 долара, необходими на Русия. Нито една от двете държави не е голям длъжник, но заемите на Саудитска Арабия, които МВФ предвижда да достигнат 41% от БВП до 2024 г., представляват много по-голяма тежест. Подобно на Русия през 80-те години, Саудитска Арабия не може да се изхранва сама, като разчита на вноса за 88% от хранителните си доставки. Рияд дори затъна във военно блато в Йемен, което съответства на гибелното нападение на Съветския съюз срещу Афганистан.

Има немалък шанс Москва в крайна сметка да отстъпи пред желанието на членовете на ОПЕК и да намали производството. Както писа моят колега Лайъм Денинг, Русия е известна с това, че не изпълнява обещанията си за ограничаване на продукцията - всъщност тя редовно вдига шум за евентуално напускане на споразумението OPEC+. И все пак, при текущи цени от 53,76 долара за барел суров уралски петрол, дори Русия ще може да се радва на повече фискални буфери.

И двете нации обаче ще се сблъскат с по-дълбок проблем. Докато Москва и Рияд бяха фокусирани върху нездравословните си отношения, САЩ през последните години ги изпревари, превръщайки се във водещия световен производител на петрол. Още по-лошото е, че самото търсене на черното злато бързо наближава плато.

Световните енергийни пазари ще се променят драстично през следващото десетилетие. Това не е времето два от най-големите производители да бъдат обхванати от десетилетно съперничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 20
mrynmryn
преди 4 години
Това как го прецени? Аз мога да ти кажа, че човешките единици, нямат никакво приложение в наши дни, а техниката и оборудването. За сравнение - при нападението на Ирак - нито един умрял. Всички умират докато са окупирали. И да наричаш поляците алкохолици, спрямо руснаците... Явно не живееш покрай морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 16
pioner
преди 4 години
Когато зад гърба му е НКВД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 23
Императорът
преди 4 години
Мене ми е странно на агресивността на говедари, полски алкохолици и други подобни... наистина ли мислят, че могат да воюват с тоя железен народ? Всеки руски войник струва повече от цяла рота натовци с меки китки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
САЩ стана най-голям производител, защото ОПЕК + Русия ограничават добивът си, за да поддържат цените. Говедарите винаги играят мръсно и гледат да прецакат другите.А защо Русия и Арапия не премахнат ограниченията? - Нека цените на слузта да се сринат до 30 долара, пък да видим кой пръв ще ревне на умряло - на бас че това ще са американските шистаци !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Всички бягат панически, освен един руски войник: Чужденци за геройската постъпка в битката за Сирияhttps://youtu.be/MTk9wDHPZKs"...Но колкото по-близо превозното средство, натъпкано с експлозиви, се приближаваше до сирийските военни, толкова повече сирийци хвърляха оръжието си и побягваха в пустинята, зарязвайки огневата си точка. В резултат на това остана само един руски военен, ще го видите в кръгче във видеото, който продължава защитата това е Андрей Тимошенков, той продължи да стреля по терористите, докато нервите на атентатора-самоубиец не издържаха и той се взриви предсрочно.За руския военен, за разлика от сирийците, не стоеше следния въпрос: да защитава ли позицията или да не я защитава, защото зад гърба му имаше пункт за разпределение на хуманитарна помощ и стотици мирни жители.Героичните действия на Андрей Тимошенков спасиха тези мирни жители. Руският боец нямаше как да остави на произвола на съдбата тези невинни и беззащитни хора. За този си подвиг той заплати с живота си.Поведението на руския боец и смелостта му ясно показаха кой всъщност преобърна тази война, кой пречупи гръбнака на тероризма, кой и до днес защитава Русия и целия свят от джихадизма, кой беше начело на ключовите атаки и който сложи кръст на всички пробиви на фанатиците.Терористите искаха да използват това видео като мощна пропаганда, но внезапно в интернет то доведе до съвсем противоположен идеологически ефект. Чужденците, възхитени от смелостта и волята на руския войник, бяха впечатлени от неговото мъжество и още повече намразиха джихадистите.Превод на коментари:...Един руски войник направи повече от цял сирийски танк! Всички сирийци, както винаги, избягаха, а руснаците, както винаги, останаха до края. Респект!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ква борба бе, на пижамите себестойността на добива им е към 12 долара за барел, на *** е 30+. Борба, хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още