IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Дренски: Връщането на акредитациите ще гарантира качественото лечение

Не бива да се прави разделение между частни, общински или държавни болници, смята изпълнителният директор на МБАЛ Токуда Болница София

19:52 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Явор Дренски: Връщането на акредитациите ще гарантира качественото лечение

Връщането на акредитациите на болничните заведения ще гарантира качественото лечение на пациентите. Това е особено важно, при положение че се стремим да отворим вратите пред България за медицински туризъм, каза в ефира на Bulgaria On Air д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на МБАЛ Токуда Болница София.

Д-р Дренски ще участва в предстоящото издание на Клуб Инвестор, посветено на възможностите за финансиране и инвестиции в българското здравеопaзване.

Експертът уточни още, че предстои четири болници да положат изпит, чрез успешното полагане на който ще бъдат международно признати.

"Считам, че системата трябва да бъде преработена, така че не количествените параметри да бъдат критерий за качество. Международните акредитационни системи определят именно важните елементи от болничното обслужване, като отношение към болните, компетенции на лекарите и т. н. Точно това е тънката разлика между критериите в България и навън и тук трябва да се обърне внимание", обясни Дренски.

Той определи предстоящата дискусия като изключително важна.

"Реформата в здравеопазването се прави вече 25 години и се надявам, че през 2014 г. ще бъдат взети тежките и важни решения, които най-после да доведат до конкретни резултати. Нека не забравяме, че здравната реформа започна с идеята лечебните заведения да са поставени в пазарни условя. Искам обаче да уточня, че това квази пазар, защото не биха могли да се приложат напълно пазарните принципи. Подобна практика би била валидна само за големите градове, където пазарът лесно може да определи кои лечебни заведения да отпаднат и кои – не", допълни изпълнителният директор на МБАЛ Токуда Болница София.

Според него има различни модели на ангажиране на държавата при менажирането на болници. Експертът обаче бе категоричен, че не бива да се прави разделение между частни, общински или държавни лечебни заведения.

"В големите градове, където има повече конкуренция, е нормално да сработват пазарни принципи, но в малките населени места държавата трябва да бъде отговорна и да поеме издръжката им", каза още Дренски.

Очаквайте скоро интервю с д-р Дренски в Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още