IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигането на промяна е задача на управлението на проекти

Управлението чрез проекти се прилага все по-широко в организации от всякакъв тип

09:00 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>https://www.123rf.com</em></p>

Снимка: https://www.123rf.com

Автор: фасилитатор Ваня Стоянова, практик в областта на Project Management

В последните години все по-често се говори за развитието на проектно-ориентирано общество, провокирано от постоянните промени в заобикалящия ни свят – социални и технологични. Управлението чрез проекти се прилага все по-широко в организации от всякакъв тип – бизнес, правителствени и неправителствени организации, учебни заведения, изследователски институти и дори в религиозните организации. Причината е проста – всяка организация се стреми към решаване на проблеми и постигане на цели за определено време и с ефективно изразходване на ресурсите.

Съотношението „текущо управление: project management“

Докато текущото/ежедневното управление има за задача да поддържа дейността на организацията, то постигането на промяна, решаването на проблем, реализацията на благоприятни възможности и в крайна сметка развитието на бизнеса е задача на управлението на проекти. Затова във все повече организации се наблюдава естествена тенденция за промяна на съотношението между текущо управление и управление на проекти в полза на второто.

Често обаче бизнесът влага много усилия и ресурси, включително времето на служителите си в недобре структурирани и недобре изпълнени проекти. А това води до непостигане на заложените цели или незавършване на стартираните проекти. Това е и причината проектните мениджъри да все по-ценен и необходим ресурс.

Но какво всъщност означава управление на проекти?

Под "управление на проект" най-често разбираме отговорността за делегиране и координиране на отделни задачи към един проект. В тесен смисъл качествено управление на проекти означава постигане на планираните резултати в рамките на срока и бюджета на проекта.

В по-широк смисъл управлението на проекти трябва да осигурява постигането на цели с приемливи разходи. Цялостното управлението на един проект, по време на неговия жизнен цикъл, не може да бъде качествено, ако той няма ясни цели, свързани с конкретни нужди, ако не съдържа резултати, дейности и ресурси, логически свързани с целите и ако изгодите от проекта не превишават разходите за неговото изпълнение. От гледна точка на обществения интерес, в това число и участниците на екипа, изгодите и разходите трябва да отчитат и всички социални ефекти на проекта.

Практично преживяване в областта на project management

Серията от работилници по управление на проекти на The Business Institute e цялостно практично преживяване в следните направления:

·     Основни концепции, правила и инструменти приложени в действие.

·     Tрите основни лоста за управлението на проекти: обхват, ресурси и време.

·     Традиционното (Waterfall) vs. Agile: упражняване, сравнение и приложимост в различни бизнеси, практики и ситуации.

·     “Човешкият фактор” в управлението на проекти: хора, екипи, политики, мотивация и ангажираност, производителност.

·     Силно застъпен консултативен елемент от страна на фасилитатора – практик с богат опит – с цел да даде възможност на участниците за реално бизнес преживяване, което те да отнесат към своята практика.

За кого?

·     Лидери на екипи и експерти с интерес към развиване на project management уменията

·     Мениджъри и лидери на проекти, които насочват внимание в това да упражнят някои от инструментите, използвани в традиционното и agile управлението на проекти.

·     Лидери на екипи, които разбират, че постоянното подобряване на резултатите на управляваните от тях проекти преминава през задълбочаване и постоянно надграждане на уменията им в развитието на проектните екипи.

Ако темата за развитие на project management е на фокус сред вас и вашия екип, може да научите повече за възможности за развиването и надграждането им тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още