IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в САЩ и курса на долара - какво е общото

През последните години имотният пазар попадна в полезрението на валутните трейдъри заради кризата

09:10 | 03.10.12 г. 1
Пазарът на жилища в САЩ и курса на долара - какво е общото

Ново строителство

Месечният доклад за започнато жилищно строителство се публикува от американското Бюро по преброяване на населението съвместно с Министерството на благоустройството и градското развитие на САЩ. Данните се извличат от проучвания на строители из цялата страна.

В доклада има три важни мерки – започнати жилищни сгради, разрешителни за строежи и завършено строителство, като за започнати сгради се считат всички, чиито основи са били положени. Разрешителните пък се броят от момента на издаване.

При трите показателя данните се представят по два начина – в номинална стойност и в процентно изменение на месечна и годишна основа. Номиналните данни са на приравнена към годишна основа база, т.е. показват какво би било общото количество за година ако се запази темпа от конкретния месец. В допълнение, всяка от двете групи данни се разделя на четири географски региона - североизточен, среднозападен, южен и западен.

Това разпределение се прави с цел демонстриране на големите разлики на пазарите за недвижимо имущество в различните части от страната. На национално ниво информацията ще бъде разделена между еднофамилните домакинства и многофамилните домове, а после данните се представят с или без сезонно изглаждане.

Започнатото жилищно строителство и разрешителните за строеж се считат за водещи индикатори, като данните за строителните документи се използват за пресмятането на  индекса на водещите индикатори на Conference Board. Ръстът на строителството обикновено набира темп в началото на бизнес цикъла. Индексът обикновено се използва за определянето на тенденциите на бизнес активността в икономиката.

Какво означава това за инвеститорите?

Този доклад не движи значимо пазарите, но някои анализатори използват доклада за започнатото жилищно строителство, за да изчислят други потребителски индикатори. Например хората, които си купуват нов дом, са по-склонни да харчат пари за мебели, градински уреди и други домакински уреди.

При повишение на лихвените проценти от страна на Фед е възможно имотният пазар да покаже признаци на забавяне. Това се случва, защото по-високите лихви по ипотеките могат да накарат строителите да отложат строителството на нови сгради.

Инвеститорите, които се опитват да оценят състоянието на имотния пазар, трябва да разглеждат започнатото жилищно строителство съвместно с продажбите на съществуващите имоти, с подиндекса за наемните цени и с индекса на жилищните цени.

Според Бюрото по преброяване на населението „издаване разрешение за начало на строеж може да отнеме четири месеца, полагането на основите – пет месеца и цялостно завършване – шест месеца“. В такъв случай инвеститорите трябва да се вглеждат повече в моделите на формиране, за да избегнат честите колебливи месечни данни.

Силни страни на доклада за започнато жилищно строителство:

- Данните са с поглед към бъдещето. По този начин се предоставя прецизна мярка за бъдещото предлагане на имотния пазар
- Може да бъде използван за определяне на повратните точки в бизнес цикъла
- Размерът на извадката е около 95% от цялостното жилищно строителство в САЩ

Слаби страни на доклада за започнато жилищно строителство:

- Няма разграничение между големината и качеството на започнатото жилищно строителство, а само номиналната му стойност
- Фокусът е поставен върху една икономическа сфера

Докладът служи най-добре и за индикатор на бизнес цикъла и като инструмент в полза на инвеститорите, наблюдаващи имотния пазар.

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Смешници! Кой кара немски автомобили в САЩ! Продали 20 000 коли на месец и се хвалят. Форд и Дженерала продават по половин милион на месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още