IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представляват индексите PMI

Данните за активността на мениджърите се превръщат във все по-важен двигател на валутния пазар

10:35 | 05.10.12 г.
Какво представляват индексите PMI

Неутралната стойност на индикатора е 50 пункта. Стойност над 50 обикновено означава, че индустрията се разширява. Ако промишлеността се разширява, цялостната икономика трябва да прави същото. В този смисъл PMI се счита за добър предвестник на бъдещите БВП стойности. Затова и много икономисти слагат прогнозите си за БВП след като са прочели доклада за производствената активност.

Друга полезно число е 42. Ниво на индекса над 42% се счита за предвестник на икономически растеж. А отделните стойности между 42 и 50 обозначават силата на икономическото развитие.

Ако пък индексът падне под 42%, то рецесията наближава със сигурни крачки.

Както и с много други индикатори, важно е да се следи месечната промяна в PMI. Ако индексът спадне от 56 на 51 за един месец, то пазарите няма да реагират добре, въпреки  индикацията за ръст на производството. Това е особено видимо в ситуация на безоблачна икономическа ситуация.

PMI може да се приеме и като хибриден индикатор, защото включва както действителна информация, така и елемент на психологическа нагласа като индекса на потребителското доверие. Стойностите му са субективни и може не винаги да отразяват реални събития, а определени възприятия. Не, че е невъзможно инвеститорите да извлекат информация и в двата случая.

Облигационните пазари може би обръщат повече внимание на секциите от доклада относно доставките на снабдителите и изплатените цени. Причината за това е, че преди това са били важни точки на обрат, предизвикващи инфлация. Така днес пазарите обикновено изпреварват очакваните лихвени проценти, поставяйки по-ниска доходност в случай, че се предвиждат намаления в процентите и обратното.

Фед също приема PMI за водещ индикатор. Това става ясно след публикуването на докладите от редовните срещи за определяне на лихвения процент, които се провеждат при закрити врата. В тях често се споменава индекса на производствената активност. Самият компонент на доставките е официална променлива при изчисляването на индекса на водещите индикатори на Conference Board.

Съществуват регионални доклади за поръчките на мениджърите по доставките някои, от които излизат от информацията за PMI за даден месец. Само PMI е единственият  национален индикатор.

Силни страни на индекса PMI:

- Много навременен индикатор, излизащ през първия ден на месеца
- Предвижда движението на БВП и докладите за промишлеността на Бюрото по трудова статистика
- Иронични забележки в доклада за PMI могат да дадат по-цялостна перспектива от професионалистите
- Докладът показва промяната в пунктова спрямо предишния доклад заедно с времевия период (в месеци) на дългосрочните тенденции в подиндикаторите, като запаси и цени.

Слаби страни на доклада:

- Покрива само промишления сектор (докладът за бизнеса извън промишления сектор покрива доста други индустрии)
- Проучването е много субективно сравнение с други индикатори
- Регионалните доклади (Philly Fed, Chicago NAPM), които се пускат по рано, имат високи коефициенти на корелация и могат да  отнемат ползата от цялостния доклад

PMI е уникално съставен показател, който е изключително навременен и ценен за Wall Street. Той е най-полезен, когато се разглежда заедно с други индикатори, използващи повече информация. Такива за индексът на производствените цени, БВП и докладът на ISM за непроизводствения сектор.
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още