IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представляват индексите PMI

Данните за активността на мениджърите се превръщат във все по-важен двигател на валутния пазар

10:35 | 05.10.12 г.
Какво представляват индексите PMI

Статията е подготвена с подкрепата на BenchMark Finance

Воден от желанието да сме полезни на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, които да покажат връзката между основните макроикономически показатели и валутните курсове.

В рамките на рубриката Първи стъпки във Forex ще се опитаме да дадем повече яснота за това как новините влияят на валутния пазар и кои са най-важните индикатори за състоянието на всяка икономика. Така ще бъде дадена основа на всеки, който има желание да се занимава с фундаментален анализ на валутния пазар.

През последните години като един от най-важните показатели за състоянието на водещите икономики се очерта индексът на производствената активност (PMI). Буквално преведен, този индекс на поръчките на мениджърите по доставките (purchasing manager index) показва какви са реалните нагласи сред бизнеса за състоянието на икономиката.

Индексът се изготвя за всяка от водещите икономики, като методологията е относително една и съща – провежда се анкета за тенденциите в икономиката и политиката на отделните фирми.  Като цяло, PMI индекси се изготвят както за икономиката цяло, така и с разбивка за производствения сектор и сектора на услугите

Като най-влиятелна икономика, САЩ са определящи за много от тенденциите по света. Поради тази причина сме се спрели именно на американския PMI индекс, за да илюстрираме важността му за валутния пазар.

В САЩ Индексът на производствената активност PMI е главният индикатор в месечния бизнес доклад на Института за управление на доставките (ISM). ISM е организация с нестопанска цел, която може да се гордее с повече от 40 000 членове, занимаващи се с управление на доставки и професиите, свързани с него.

PMI е съставен от пет подиндикатора, които се извличат от проучвания с участието на над 400 мениджъри по доставките от САЩ, подбрани съобразно географската и отрасловата им диверсификация. Петте подиндикатора са с тежест както следва:

Производствено ниво – 25%
Нови поръчки (от клиенти) – 30%
Доставки (дали са по-бързи или по-бавни?) - 15%
Запаси – 10%
Ниво на заетостта – 20%

Когато мениджърите в проучването за попитани какво мислят за индустрията, те имат право на три отговора - „по-добра“, „същата“ или „по-лоша“. След това се взема процента на запитаните, които смятат, че условията са по-добри от предишния месец, като отговорите им се добавят към половината от процента, смятащ, че няма промяна.

Така се изчислява PMI, чиято стойност е в интервала между 0 и 100. Например ниво от 50 пункта, ще означава, че еднакъв брой запитани са отговорили, че условията в индустрията с се подобрили и че са станали по-лоши.

Какво означава това за инвеститорите?

PMI е много важен индикатор не само за индустриите, но и за икономиката като цяло. Въпреки че вече промишлеността на САЩ не е толкова голям компонент от БВП както преди, в тази индустрия първо се отчитат началото и края на една рецесията.  Задавайки настроенията за предстоящия месец и прогнозите за други икономически показатели, PMI е изключително следен индикатор.

Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още