IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП получи проучвателен мандат за съставяне на правителство*

Правителството на Орешарски ще се движи като в минно поле, с много скелети в гардероба, смята лидерът на "червените" Сергей Станишев

15:40 | 23.05.13 г. 16
<p>
	<em>След като ГЕРБ отказа да управлява, мандатът за съставяне на правителство сега е в ръцете на БСП. Снимка: БТА</em></p>

След като ГЕРБ отказа да управлява, мандатът за съставяне на правителство сега е в ръцете на БСП. Снимка: БТА

Пламен Орешарски получи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът Росен Плевнелиев му връчи указа, след като по-рано лидерът на първата политическа сила в 42-то Народно събрание - Бойко Борисов, отказа управлението. 

По думите на Борисов ГЕРБ не трябва да участва в безпринципни коалиции и договорки и затова връща мандата. Преди това обаче той изчете имената на министрите, които трябваше да влязат в кабинета. 

Орешарски влезе в Президентството заедно с лидера на БСП Сергей Станишев, който носеше червена папка. В нея е  цялата документация от парламентарната група, с която се номинира за премиер Пламен Орешарски, обясни лидерът на левицата. Кандидатурата на Орешарски беше издигната още по време на предизборната кампания от лидера на БСП Сергей Станишев.

Очакванията са, че в състава на това правителство ще влязат повече експерти, а не толкова политически лица. До няколко дни ще станат ясни и имената на хората, които ще управляват държавата в следващите месеци. Най-вероятната дата за гласуването на кабинета "Орешарски" в Народното събрание е 28 май. 

Днешното предизвикателство е най-голямото в моята кариера – от него зависи съдбата на българите, заяви Пламен Орешарски в брифинг след края на консултациите в Президентството. Той заяви още, че ще работи за връщането на доверието.

Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия, отбеляза от своя страна президентът Росен Плевнелиев в своето изявление след края на консултациите с парламентарно представените партии. „Пожелавам си много работа в парламента, а не извън него“, заяви той.

Важното сега е всички политически лидери да покажат своето държавническо поведение и съставянето на правителството да не бъде просто акт, а заявка и ангажимент за преодоляването на кризите в страната.
В мое лице всички партии ще намерят естествен партньор за решаване на проблемите на нацията и за европейското бъдеще на България, допълни още президентът.

Той отбеляза, че партия ГЕРБ е върнала мандата и без да се губи време се е задвижила процедурата, предвидена в Конституцията.

„Няма да участвам в договарянето на едно или друго правителство. Кратката ни история ни учи, че президентът трябва да е коректив, а не двигател на съставянето на правителството“, допълни още Плевнелиев.

Правителството на Орешарски - внимателни стъпки в минно поле

"Много бих се радвал, ако Пламен Орешарски получаваше държавата на това ниво, каквото ГЕРБ получи през 2009 година. За съжаление ситуацията е различна“, заяви Сергей Станишев в пресконференцията в Президентството и посочи, че хазната е изпразнена, натрупани са дългове и има ръст на безработицата.

Кризата е обхванала цялата ни държава – няма сектор в управлението, икономиката, социалния живот, който да не е в тежко състояние, с проблеми, които могат да се взривят всеки момент, категоричен беше Станишев. Той посочи, че има много тежки проблеми за решаване в областта на енергетиката и здравеопазването.

Правителството на Орешарски ще трябва да се движи в „минно поле, с много скелети в гардероба“, убеден е още „червеният“ лидер.

Необходими са спешни мерки за хората, за възстановяване на държавността и за фирмите, заяви още Станишев и допълни, че БСП е двигателят на промяната. 

* Статията е актуализирана с изявленията на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Росен Плевнелиев след края на консултациите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
scrooge mcduck*
преди 10 години
Мръсни червени *** ето на за кого сте гласували.Пълни ***.http://news.ibox.bg/news/id_1420926304http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2009/02/18/677596_stanishev_krizata_doide_no_pak_shte_sme_otlichnici/http://***.dnes.bg/politika/2009/02/18/i-stanishev-useti-krizata-pyk-i-prizna-niama-kak-da-ni-podmine.66153http://***.temanews.com/index.php?p=tema&iid=552&aid=13415Мандатът на вашето правителство е на приключване. В какво състояние оставяте държавата?- Моментът определено е критичен за развитието на страната. България е малка и отворена икономика, не е възможно тази безпрецедентна икономическа криза да не й се отрази. Категоричен съм обаче, че на фона на глобалните сътресения в други държави страната ни стои стабилно. Другото са политически или още по-лошо - спекулации с цел бързи печалби.ахахахахха Ей сега ще видите геноцид за пореден път.А които е гласувал за БСП,АТАКА,ДПС да се самозапали и извини на другите,че съществува. Червени кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
scrooge mcduck*
преди 10 години
http://news.ibox.bg/news/id_1420926304Стабилни сме, готови сме за всичко, криза няма09.10.2008, 13:54 (обновена 09.10.2008, 15:45)Българската банкова система е една от най-защитените.Това е категоричното мнение на премиера Сергей Станишев, с което той започна специалната пресконференция в Гранитната зала на Министерски съвет.В брифинга участват още вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Пламен Орешарски и подуправителят на БНБ Румен Симеонов.Премиерът увери, че българската банкова система в момента е стабилна и нито една от банките не изпитва и не е сигнализирала за системни затруднения и рискове.Ние сме готови за всички предпазни мерки както правителството, така и БНБ. Имаме готовност да застанем зад всяка финансова институция", подчерта Станишев.Той припомни, че депозитите на гражданите в момента са гарантирани до 20 хиляди евро, но ще бъде предложена промяна в Закона сумата да бъде увеличена до 50 000 евро, според общо взетото решението в ЕС.ахахахаххах :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Scrooge McDuck
преди 11 години
Самият Станишев е агент на коя държава ясно ли ви е *** гласуващи за БСП и знаете ли кои му е шеф агента и на кого докладва???????????Този *** без никакво образование ще ви построй АЕЦ.ахахаххахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Scrooge McDuck
преди 11 години
Явно си *** и си личи.В политиката е така, ти за първи път ли коментираш политици.За разлика от Станишев и Орешарски, Б.Б не е политически труп.Защото все нещо е направил.А тези двамата с мандата сега 2008г,. и двамата бяха пак по телевизиите, познай защо?За да ни обеждават,че нямало криза. хахахахахаххххххххаххахА те тогава се били справили добре, а това се случи в края на цикъл на растеж. Явно и те са ***.като теб. Орешарски, ако не беше работил на излишъци и раздавал по заповед на Станишев на "техните фамилии" сега нямаше да говорят за липсващи 4 млрд.лв. *** и *** червена слеска работа. Че и гледам тука има бая с същото малоумно мислене. Може ли избрания със над 1 млн.гласове, да попада в изолация, ами напълно нормално БСП започва пак да превзема България и точно след година две пак ще ревете, ами така като сте толкова прости и *** явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
nelva
преди 11 години
10- от твоята тирада не се разбира кой къде кого е вкарал или изкарал.Пиши разбрано.Ти си го знаеш-ние не.Аз например се чудя на професионарния циркаджия Б.Борисов.,,Мамо като не съм аз -ще срутя всичките си кубченца...,,Недоизживяно детство има този т.н.господин.Понеже свърши ,,аз построих,аз дадох,аз направих,сега кръвното му се вдига.И моето се вдига,само като гледам смешното му поведение и пред медиите и в Парламента.Надпреварва се с приятеля си Волен,кой ще е по-добър в жонглирането.Когото избрали -избрали, който се е отказал от отговорност 1 път-го прави пак.Защо този човек мисли само за своето его.Не ме поздравиха-мамоооооо/рев/,Аз-бих дал Дори собствения си глас-кой си ти бе та така стискаш за гушата си твоите парламентаристи.Каква е тази парламентарна група - ако тартора каже-да, ако каже - не , ТЕ БЕЗГЛАСНИ БУКВИ ЛИ СА ?????ТАКОВА ЛИ ПАК ПРАВИТЕЛСТВО ИСКАТЕ , каквото каже ВСЕВИШНИЯ- той да не е ГОСПОД-БОГ, кой е той, обикновен пожарникар,бодигард,случайно избран от цар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Пълна побъркация, тия дни.....На снимката горе първата, тримата ми приличат на погребални агенти. Дано не погребват България!Плевналиев, като че ли не иска да пусне листа, Орешарски, го е хванал с две ръце. за да е сигурен, че го държи, а Станишев усмихнато чака да се изяви с поредното си изказване тип "черен пиар", пееш ли си Пенке ли, кой ли те слуша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
Sakamano
преди 11 години
БПС или ГЕРБ... Вземи единия, удари другия.Чудя се само на мазохизма на избирателите, които избраха двете партии, които вкараха България в криза и оставиха извън парламента тези, които изкараха страната ни от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Sakamano
преди 11 години
БПС или ГЕРБ... Вземи единия, удари другия.Чудя се само на мазохизма на избирателите, които вкараха в парламента вкараха Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Те писаха предизборно. Сега вече е след. Сега се дели баницата. Затова са и приказките за избори след година най-рано. За да заредят добре до тогава. Запомнете много добре как се разигра всичко. Запомнете и никога повече не вярвайте когато ви кажат, че Президентът няма реална власт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Protokol
преди 11 години
Че то не е за сефте.... и двете страни знаят смисъла на думата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още