IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът срещу правителството се пренесе при европейските социалисти

Премиерът се оплака, че на неговия кабинет се паднали най-тежките първи 100 дни

12:09 | 22.06.13 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Граждани се събраха на протест пред Националния дворец на културата (НДК) в София, където в момента се провежда заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Със скандирания "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия", както и плакати, гражданите посрещнаха участниците в заседанието, съобщи Dnes.bg.

Стигна се и до конфликт между две групи протестиращи – по-малобройната от тях изрази подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски и беше освиркана от другата, която излезе с лозунги "Орешарски, започни да работиш" и "За просперираща България". Противниците на кабинета освен това обвиниха привържениците на премиера в провокация.

За да предотврати сблъсък се намеси полицията, с помощта на която по-малката група беше изведена от протеста. Демонстрацията пред НДК продължава и в момента.

Протестиращи блокираха за кратко и прохода Шипка с искане за оставката на правителството.

Междувременно председателят на Партията на европейските социалисти – Жени Зита Гурмай призова протестиращите срещу кабинета „Орешарски” да проявят малко търпение. “Проявете малко търпение. Току-що се одобри програмата на правителството. Сигурна съм, че премиерът е готов да ви чуе. Искате да смените правителството, но е по-добре да проявите малко търпение преди това”, коментира тя, цитирана от агенция Фокус.

В обръщението си към участниците в Съвета на ПЕС лидерът на партията Сергей Станишев посочи, че правителството ще трябва ежедневно да доказва, че работи и изпълнява обещанията си.

„Казахме, че ще работим съвместно, в диалог с всички, за възстановяване на индустрията в България. Няма да сведем глава пред тези, които унищожиха бизнеса и доведоха хората до такова отчаяние, че да се самозапалят”, каза Сергей Станишев, като допълни, че се нуждае от подкрепата на европейските социалисти и на евроинституциите в този момент.

Гражданското общество излезе не само заради цените на тока, но заради усещането, че държавата трябва да им се възвърне, да отстоява обществения интерес. Тази цел не е постигната, защото не е лесно да се отървем от вредните практики, да се освободят обществото и институциите от скритите влияния”, подчерта още той. „Каузата, за която се борихме почти 4 години, беше да възстановим откритата демокрация, да върнем социалната справедливост, да извършим реформи за икономическо развитие, да преодолеем много от трудностите в 23-годишния преход”, заключи лидерът на “червените”.

Преди това премиерът Пламен Орешарски коментира, че на неговото правителство са се паднали най-тежките първи 100 дни в сравнение с предишните правителства. „То беше избрано много трудно и още от първите дни му се иска оставка. Иска се и сега. Въпреки това ние се фокусирахме още в деня на избирането на правителството върху няколко важни неотложни групи мерки”, заяви премиерът.

“Надяваме се за първите 100 дни някои от тези мерки да бъдат изпълнени, а по други да постигнем съществен прогрес, така че ходът на целия процес от мерки да бъде допълван с оглед на изключително сложната икономическа, социална и политическа обстановка в нашата държавата”, допълни той.

В тази връзка председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода посъветва Орешарски правителството му да докаже, че е различно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Гледай го ти, значи едните може да им искаме оставката, а на други не? Ама разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
А сега какво ще трупат до изборите? Позитиви ли? :)А и протестите са да са спрат с лъжите в политиката. Както беше писал един блогър.Протестът е за нов базисен минимум от политически и обществен морал. Точка. Това е!Станишев, Местан, снощи гледах Цонев - ни лъжат като обясняват мотивите за избора на Пеевски. И те знаят, че лъжат и ние знаем, че лъжат. Е тоя път номера не трябва да мине. Край с лъжите. Няма Белене, няма пушене, няма леви, няма десни - има мафия с/у граждани.Протестът е за нов базисен минимум от политически и обществен морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Политиците какво говоряят преди избори вече не интересува почти никой. Всички знаем че те могат да кажат всичко само и само да са във власттаМоите лични очаквания са генерални. Гласувам за леви партии надявйки се на леви политки, които да провеждат след товаИмаше избори. Народа гласува. Това е. И на мен не ми харесваше ББ, но знаех че ще му мине и на него времето с мандата. Затова имаме 4 години да ги гледаме какви ги вършат. И когато след 3 години във властта при задаващи се избори ти искат отставката то ти си я подаваш, защото трупаш само негативизъм в оставащите месеци до изборите и ако не го сториш ще събереш по-малко депутати на следващич раунд. То в момента положението е съвсем различно. Хопрата имат желание да управляват. Направиха правителство. Протестирайте но градивно. Както бе с Пеевски. А не протести с лозунг оставка. А протест с лозунг "ИСКАМЕ СИЛЕН ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК, ЗА ДА НЯМА ОЛИГАРСИ" или "НЕ НА АЕЦ БЕЛЯНЕ" или "НЕ НА ТЮТЮНА В ДРОБОВЕТЕ МИ" и т.н. но ясно и градивно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
О, гледахме го. И точно там има един от партия "Баста" На Бареков измислиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Интересна теза.Но мислиш ли, че ако политическите сили бяха казали какви ще я надробят, щеше да се получи този резултат? :)Ако БСП бяха казали:1. Ще турим Орешака отпред, после отзад ще делим постове с ДПС както едно време. И ще им подарим почти половината власт, само и само и ние да сме вътре.2. Ще назначим Пеевски за шеф на ДАНС.3. Ще искаме подкрепа от Волен, щото няма да ни стигнат гласовете.Мислиш ли, че щяха да имат и 10% БСП-то?Имаше наскоро социологическо проучване - 85% подкрепят протестите. 50% са за Орешака да си ходи веднага. Другите 50% искат да остане и с някви вариации за избори есента, след 1 година и до края на мандата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Я, ти на си онзи от измислената партия Баста на Бареков?А ние, като сме дали прао на 200 човека да ни представляват в парламента, а те са се хванали за гушите, защитавайки икономически интереси, но не на българина, какво, да ги гледаме как ни се подиграват и в очите да ни казват, че те са богоизбрани вовеки веков???Или пък, февруарските събития, не бяха против правителството, но медийното пространство, на кого е то или по друг начин казано, медийното пространство на Пеевски и Доган промени идеята и хвърли страната в хаос!Така, че вместо баста, мога да кажа, майната ти, но ще се въждържа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ето линк за провокациите:!!! (нова тв)http://play.novatv.bg/play/314856/?autostart=trueможе да гледате цялото, но провокациите са някаде по средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Да добавим, че протестите не са само срещу БСП и ДПС, а и срещу АТАКА и ГЕРБ. Нали не случайно спомена БАСТА? Това сдружение от моя град (за което се срамувам) сте лакеи на Бареков и Пеевски. Успя да ме изнервиш днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
кой е дал право на пет или десет хиляди души да говорят от името на милионни гласоподаватели???-----------Колко милиона гласоподаватели гласуваха за БСП? И колко биха гласували пак за БСП ако знаеха, че веднага след това ще се надупят на ДПС??? Колко пари ти плащат на пост бе?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Млъкни бе ***. Виж какво ти пипсах преди:Искам ВСИЧКИ които плямпат тук, че ГЕРБ е яхнала протестите да даде ясно доказателство за това! Има фейсбук, има телевизии, радио, ютуб - покажете ЕДНО доказателство, че ГЕРБ са се възползвали от протеста. Извините ама да ме обвинявате, че ГЕРБ ме използва най-малкото ме дразни, да не кажа обижда! Айде бе желенски, айде есхил, слушам ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още