IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът срещу правителството се пренесе при европейските социалисти

Премиерът се оплака, че на неговия кабинет се паднали най-тежките първи 100 дни

12:09 | 22.06.13 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Граждани се събраха на протест пред Националния дворец на културата (НДК) в София, където в момента се провежда заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Със скандирания "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия", както и плакати, гражданите посрещнаха участниците в заседанието, съобщи Dnes.bg.

Стигна се и до конфликт между две групи протестиращи – по-малобройната от тях изрази подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски и беше освиркана от другата, която излезе с лозунги "Орешарски, започни да работиш" и "За просперираща България". Противниците на кабинета освен това обвиниха привържениците на премиера в провокация.

За да предотврати сблъсък се намеси полицията, с помощта на която по-малката група беше изведена от протеста. Демонстрацията пред НДК продължава и в момента.

Протестиращи блокираха за кратко и прохода Шипка с искане за оставката на правителството.

Междувременно председателят на Партията на европейските социалисти – Жени Зита Гурмай призова протестиращите срещу кабинета „Орешарски” да проявят малко търпение. “Проявете малко търпение. Току-що се одобри програмата на правителството. Сигурна съм, че премиерът е готов да ви чуе. Искате да смените правителството, но е по-добре да проявите малко търпение преди това”, коментира тя, цитирана от агенция Фокус.

В обръщението си към участниците в Съвета на ПЕС лидерът на партията Сергей Станишев посочи, че правителството ще трябва ежедневно да доказва, че работи и изпълнява обещанията си.

„Казахме, че ще работим съвместно, в диалог с всички, за възстановяване на индустрията в България. Няма да сведем глава пред тези, които унищожиха бизнеса и доведоха хората до такова отчаяние, че да се самозапалят”, каза Сергей Станишев, като допълни, че се нуждае от подкрепата на европейските социалисти и на евроинституциите в този момент.

Гражданското общество излезе не само заради цените на тока, но заради усещането, че държавата трябва да им се възвърне, да отстоява обществения интерес. Тази цел не е постигната, защото не е лесно да се отървем от вредните практики, да се освободят обществото и институциите от скритите влияния”, подчерта още той. „Каузата, за която се борихме почти 4 години, беше да възстановим откритата демокрация, да върнем социалната справедливост, да извършим реформи за икономическо развитие, да преодолеем много от трудностите в 23-годишния преход”, заключи лидерът на “червените”.

Преди това премиерът Пламен Орешарски коментира, че на неговото правителство са се паднали най-тежките първи 100 дни в сравнение с предишните правителства. „То беше избрано много трудно и още от първите дни му се иска оставка. Иска се и сега. Въпреки това ние се фокусирахме още в деня на избирането на правителството върху няколко важни неотложни групи мерки”, заяви премиерът.

“Надяваме се за първите 100 дни някои от тези мерки да бъдат изпълнени, а по други да постигнем съществен прогрес, така че ходът на целия процес от мерки да бъде допълван с оглед на изключително сложната икономическа, социална и политическа обстановка в нашата държавата”, допълни той.

В тази връзка председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода посъветва Орешарски правителството му да докаже, че е различно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 2
valvano
преди 10 години
Напоследък като гледам събитията в България правителството все повече ми напомня за жената от оня виц, където един мъж се прибира късно вечер и казва: ставай жено, ставай,че спечелих от тотото, а тя му отговаря:късно е вече за празнуване ще празнуваме утре; нее.. ставай, ставай и си заминавай!Спечелих от тотото! ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ ИМ КАЗВАТ,че не ги искат,а те щели да работят за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Какво пречи ли? Просто е за разбиране. Ако придружаваш крадец докато краде ще бъдеш съден заедно с него за престъплението! ;)....Пореден "ГАФ"цитат --"ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЛОЖИ ДВОЕН АРШИН ПРИ ПРОМЕНИТЕ В БЕХДКСИ понижила секретността на Марица Изток 2, за да запази на поста осъждания шеф Георги Христозов"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
mathematician
преди 10 години
Ето ти още доводи защо правителството трябва да си ходи:1. Отношението към него е негативно - което значи добрите новини се игнорират, лошите се преекспонират. Подкрепата му ще продължи да спада.2. В подкрепа на горното случая със зам. министъра на МВР. За 2 месеца като шеф на някакъв офис на СИК в Шумен го закопаха.3. Освен това въпросният младеж е силно наш човек и без грам опит в системата на МВР. Как точно да мотивираш министрите да си вършат работата като им назначават такива калинки. Министъра работа ли да гледа или да дундурка заместниците си - конкретно в този случай.4. Случая с тези в образованието. Казаха, че ще уволнят експертите. Как точно ще мотивираш администрацията да си върши работата, като някой креса "Ааа - ууу - оставка.". И министърката да не подаде нейната реже 2-3 глави. Както можеш да се сетиш администрацията вече е минала в режим на ослушване и нищо не правене. Как да правиш нещо като някой може да не го хареса и да те уволнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
driverf1
преди 10 години
Този да не е решил,че народа ще му вика под прозорците на кабинета цели 100 дни.....ХАЙДЕ МАРШ ОТ ТАМ,ВЕДНАГА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
mathematician
преди 10 години
Имаш грешен поглед над нещата.Какво пречи пак същите 3 партии да направят програмно/експертно правителство - ама като хората този път. Без тоя пост на мен оня пост на онея.Или какво пречи ГЕРБ и БСП да се разберат и те да направят правителство - но пак като хората и без изнудване.М/у другото при едни нови избори ГЕРБ няма да има мнозинство. Пак ще им трябва някой да ги подкрепя.Това е най-лошия старт, който някога е правен и след години ще се преподава в учебниците по политически науки - какво не трябва да правите първите дни.А говорейки за разликите м/у тези две партии. ГЕРБ може да са всякакви но поне не са поставяли Европейското бъдеще на България на карта. Докато в момента тези "народни любимци" ни върнаха за Шенген 3-4 години назад. Както преди го направиха с усвояването на Евросредствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 22
Vesko94
преди 10 години
Много искате ГЕРБ пак на власт, нали? Що не си го кажете!? Кажете си - искаме си пак Бойко. Стига с тези - "ама ние не искаме да връщаме никой".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Айде по-сериозно - няма да те чакаме 100 дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още