IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Няма по-модерна защитна технология от тази на Westinghouse

Министърът на икономиката и енергетиката изреди аргументите си в полза на американската компания

12:42 | 14.12.13 г. 3
Стойнев: Няма по-модерна защитна технология от тази на Westinghouse

“Няма по-модерна защитна технология от тази на Westinghouse. Друга такава система няма. Аз не правя спекулации с българските граждани и искам най-доброто за тях”.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес по време на провела се среща с представители на Американската търговска камара в България. Бяха дискутирани възможностите за стимулиране на инвестиции и подобряване на икономическата среда през 2014 г.

Ресорният министър, в рамките на едночасова реч, коментира много теми, а една от водещите бе енергийният сектор. Той увери, че енергетиката е ключова за българската икономика и коментира темата за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Стойнев изреди и аргументите си в полза на американската компания Westinghouse. 

“Защо беше избрана без търг се питат всички. Нека всички, които задават този въпрос и търсят отговора му внимателно да прочетат българското законодателство. Според него, ако има търг за технология, задължително трябва да има обвързване с дългосрочен договор. Защо реакторът да не бъде изграден на пазарен принцип? Крайно време е да се запознаем с фактите. Трябва ли да се обвързваме с договор, който да ни задължи, не само нас, но и идните поколения, за следващите 60-80 години напред?”, попита той.

“България ще се гордее със своята ядрена енергетика. Какво лошо има това България да бъде първата държава на ЕС с подобен реактор изграден на този принцип с подобна технология? Критиките продължават, но нека бъдат конструктивни”, допълни той.

Относно диверсификацията на доставките на природен газ икономическият министър каза, че трябва да имаме сигурност на доставките. „Аз бях икономически съветник на Сергей Станишев и помня кошмара от 2009 г. и не желая това да се повтори", заяви министърът.

Според него няма нищо лошо в това, че Брюксел ще действа, “като адвокат от името на всички страни,” през които ще минава газопроводът "Южен поток".

Пред участниците в срещата от Американската търговска камара в България, Стойнев коментира и въведената преди броени дни такса от 20 % за ВЕИ.

Според него въвеждането на новата такса няма да доведе до фалити сред производителите на ток от слънце и вятър. 

Паралелно с това свое твърдение той вметна, че “прекалено много са ВЕИ-тата, тежат ни, ако отидат на свободния пазар, няма проблем, само че те искат държавата да изкупува произведената от тях електроенергия". "Аз съм привърженик на зелената енергия, но ние винаги залитаме от едната до другата крайност", допълни икономическият министър.

“Нашата енергийна система е дебалансирана. През 2012 г. приблизително един ядрен реактор бе вкаран в българската енергетика с ВЕИ. Чисто по български към нашия манталитет ние винаги залитаме от една крайност в другата крайност. Ние почти сме изпълнили нормата си за ВЕИ до 2020 година, а сме едва почти 2014”, допълни той.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази несъгласие във връзка с оценката на кредитната агенция Starndart and Poor’s, която вчера ревизира перспективата по рейтинга на страната ни.

Според Стойнев за първи път досега кредитна агенция, оперираща на световно ниво, си позволява да дава оценки и да прави анализи на база на политическата ситуация в страната.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес по време на провела се среща с представители на Американската търговска камара в България. Бяха дискутирани възможностите за стимулиране на инвестиции и подобряване на икономическата среда през 2014 г.

“Чисто политически не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар, който се базира не на икономическата обстановка в държавата, а на други фактори. Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема”, категоричен бе министърът.

Подобно на премиера и Стойнев очаква българският бизнес да тръгне по пътя на икономическия растеж през 2014 година, а по този начин да оправдае негативните очаквания на кредитната агенция. Пред бизнеса той напомни, че предстои облекчаване на редица режими, като 84 трябва да бъдат изцяло "изчистени".

Още по темата вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Откакто започна да се бори за комисионни по подобни сделки в българската енергетика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
orchis
преди 10 години
Този пък откога стана ядрен експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още