IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Таксата от ВЕИ-централите ще отиде за капитализиране на системата

Въпросителните около проекта АЕЦ "Белене" още стоят и затова не повдигаме дебати по казуса, обясни премиерът в месечния блиц контрол

14:10 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Таксата от ВЕИ-централите ще отиде за капитализиране на системата

Таксата, събирана от соларните и вятърните централи в страната, ще отиде за капитализиране на системата, съобщи премиерът Пламен Орешарски по време на блиц контрола в Народното събрание.

Таксата ще се събира от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и ще се превежда в държавния бюджет. „Евентуално тези средства ще отиват за капитализиране на системата, а не за текущи разходи“, заяви Орешарски в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

„Те ще капитализират някой държавен орган, а не системата“, контрира обаче бившият зам.-министър на финансите, сега депутат от ГЕРБ, Владислав Горанов.

Как ще се харчат 150-те милиона лева от таксата в размер на 20% от приходите на соларните и вятърните централи - това бе обект на разнопосочни изказвания. Според депутата Димитър Горов (КБ) с нея ще се покрият разходите за намаляване на цената на тока с 5%, извършено това лято. Финансовият министър Петър Чобанов пък беше убеден, че парите ще бъдат буфер в бюджета за догодина.

Орешарски отговори и на въпрос на депутата от „Атака“ Любомир Владимиров, свързан с рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. Още в началото на мандата правителството обеща анализ за нуждите на електричество, има ли инвеститор и финансова обосновка на проекта, попита той. „На настоящия етап не съм готов да отговоря конкретно на тези въпроси и затова не съм инициирал дебати по темата“, заяви още премиерът.

От "Атака" попитаха и възможно ли е и "Кремиковци" да заработи отново, а отговорът на Орешарски беше, че правителството ще подкрепи инвеститорски интерес за отварянето на част от завода. 

По време на блиц контрола премиерът Пламен Орешарски отговори и на въпроси, свързани с ограниченията на британския трудов пазар за българи и румънци. „Следим внимателно истерията, която се раздуха за въображаемия наплив на българи и румънци във Великобритания“, обясни той.

Орешарски обеща реакция при въвеждането на дискриминационни мерки за българи и румънци от страна на Великобритания и допълни, че са водени първоначални преговори с румънското правителство за обща позиция.

Премиерът подчерта още, че българите, които работят на Острова в момента, са образовани и не са заплаха за социалната система на страната. Мерки за защита на тази система могат да бъдат въвеждани, стига да не са дискриминационни. „Това ще е крещящо нарушение на общностните права“, категоричен беше Орешарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още