IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на мониторинга върху вътрешните работи зависи от следващия доклад на ЕК

Решението ще зависи от това дали страната има да върши още много работа или вече е свършила повечето от нея, подчерта Пламен Орешарски

19:51 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на мониторинга върху вътрешните работи зависи от следващия доклад на ЕК

Правителството ще реши дали да настоява за отпадане или за промяна на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи, след като се запознае с предстоящия през януари доклад на Европейската комисия (ЕК). Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел след среща с Жозе Мануел Барозу, съобщава БНР.

По думите на Орешарски решението ще зависи от това дали според доклада по механизма за сътрудничество и проверка страната има да върши още много работа или вече е свършила повечето от нея.

На срещата двамата с Барозу са обсъдили напредъка в отделните области, без обаче да навлизат в детайли по тях. Орешарски е получил уверения, че януарският доклад, който е проследил реформите в правосъдието и вътрешния ден през последната година и половина, ще е обективен.

"Подчертах, че всички критични бележки, които очаквам, ще ни бъдат добро ръководство за стимулиране на по-нататъшните политики", заяви премиерът.

Mинистър-председателят не е обсъждал с Барозу продължаващите протести у нас или степента на стабилност на управлението, запознал го е обаче с икономическата ситуация и първите положителни сигнали от последните два месеца.

По думите на българския премиер двата с Барозу са засегнали и темата "Южен поток", като той е заявил, че правителството има добри контакти с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и съгласува действията си с него.

Пламен Орешарски каза още, че е благодарил за помощта за справяне с бежанската вълна и е изразил очакване за европейска подкрепа и занапред.

По въпроса, който беше основен при предишната му среща с председателя на Еврокомисията преди два месеца – мораториума за продажба на земи, премиерът е информирал, че се очаква решение на Конституционния съд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още