IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

Възстановяване на семейното подоходно облагане е друга мярка, предложена от синдиката на социалния министър Хасан Адемов

14:01 | 20.03.14 г. 50
И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

И КТ „Подкрепа“ поиска увеличаване на осигуровките за пенсия и безработица. Синдикатът предлага повишаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1,2%, а на вноската за безработица - с 1% от 2015 година.

Миналата седмица КНСБ поиска същото, като настоя предложенията да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Припомняме, че в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година.

Предложенията за промени в трудовото законодателство са изпратени до министъра на труда Хасан Адемов от ръководството на КТ „Подкрепа", съобщават още от синдиката. 

Сред предложенията е и премахване на максималния осигурителен доход (2400 лева), както и установяване на задължение да се плащат осигурителни вноски върху всички доходи от труд.

За минималните осигурителни доходи се предлага да се превърнат в минимални работни заплати по основни икономически дейности и групи професии.

Криминализиране на умишлено укритите осигурителни вноски също е сред мерките, предложени от "Подкрепа".

Организацията поиска и преустановяване на практиката за изплащане на еднократни и периодични социални помощи (коледни, великденски и др.) за сметка на осигурителната система.

Установяването на нулева вноска за универсалните пенсионни фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (втори стълб) е друга предлагана мярка. Според сега действащото законодателство 5% от вноската за пенсия отива във втория стълб. От КТ „Подкрепа“ предлагат тези 5 процента да се занулят и да се върне разпоредбата от 2005 година, според която размерът на тази вноска се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Предлага се и въвеждането на вноска от 0,5 процента, която работодателите да внасят във фонд „Гарантиране на вземанията“ на работниците при несъстоятелност.

Относно условията за пенсиониране КТ „Подкрепа“ предлага да се върне точковата система, която дава възможност за предсрочно и гъвкаво пенсиониране, но нужният брой точки за мъжете да бъде 102, вместо 100, а за жените - 96, вместо 94.

А във връзка с пенсионната възраст се предлага възстановяване на плавното повишаване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените от 65 години и 8 месеца до 67 години, при запазване на изискването за най-малко 15 години действителен осигурителен стаж за придобиване право на пенсия.

Мерките, предлагани от синдиката, за осигурителните плащания са:

- определяне на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на една минимална работна заплата за страната;

- възстановяване на семейното подоходно облагане;

- премахване на тавана на пенсиите, определени за осигурителен стаж, положен изцяло след 1 януари 1997 г.;

- преизчисляване през 2017 година на всички пенсии с актуалния среден осигурителен доход за 2016 г. и с повишената от 1 януари 2017 г. тежест в пенсионната формула на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,1 % на 1,2 %;

Всички предложения можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 9 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
Внасяй "***", всичко което имаш разпродай и го внеси в НОИ в помощ на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ето че и КТ подкрепа показака кой им плаща.... Явно работодателите са се обединили с целта да изпият кръвта на Българите и да поробят децата им за собственото си благо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Значи не искат по-високи заплати, за да може да се повиши и респективно вноската като процент от заплатата, а искат при същите заплати да плащаме по-високи вноски. И докога така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 10 години
етническа омраза има и то най-вече от страна на *** малцинство към останалите малцинства, защото те грабят, пребиват и не плащат никакви сметки, ПОД защитата на измислени международни организации. Ти явно си РОМ, което няма лошо. Забележи, че турското малцинство отдавна се е интегриало в държавата (ВЪПРЕКИ желанието на ДПС) и е вече трудно да различин етнически българин от етнически турчин! Така, че аре стига с глупостите "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 10
cokrat1
преди 10 години
"***" гледам, че защитаваш като Матросов импето....искаш факти....прочети в Нак. кодекс текстовете за насаждане на етническа омраза....импето влиза целия в текста. Ако не те мързи потърси във форума мнения на него по въпроси засягащи отношението към ***...така сам ще разбереш.че е за затвора ако сме истинска правова държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 10 години
*** ли си, *** ли си, не знам, обаче ми прави впечатление, че само тъпизми бълваш, без да се подкрепяш с факти или някаква логика. Разбираш ли "брато" - нещо с което да изглеждаш малко по-интелигентно, когато дебатираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Дебилен *** си "***"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 21
cokrat1
преди 10 години
Ще плащаш и ще пееш като поп ..бе ***....ако сме правова държава, ти отдавна да си в затвора бе ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 16 rate down comment 0
qnidopi
преди 10 години
Това солидарния модел е някаква форма на криво разбран хуманизъм. Казваш на Иван: "Иване ти бачкаш, създаваш някаква добавена стойност - значи трябва да даваш тука в общото, ама не за теб, а за който има нужда". Дотук звучи добре - обществото трябва да се подкрепя. Само дето Иван като работи едни бастуни (чиновници) му казват, че трябва да дава 30%+ от това дето изкарва. Не го питат и не му дават избор. Обаче на нуждаещите се никой не им се бърка - те могат да имат 18 деца - нема проблем, Иван ще ги гледа. Те могат да са безработни, но да притежават 5 недвижими имота на стойност 500 хил. лв. - нема проблем, Иван ще помага. Те може да не са допринесли в общото и 1 стотинка за 10 г. - нема проблем, като раздаваме от общото те са приоритет, па Иван да го духа - той е бачкатор.Аз ако съм хуманист бих се загрижил за Иван - не за ***, военния или безработния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 17 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Ами щом никой не иска или не може да ми гарантира, то тогава защо да плащам, бе ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още