IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

Възстановяване на семейното подоходно облагане е друга мярка, предложена от синдиката на социалния министър Хасан Адемов

14:01 | 20.03.14 г. 50
И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

И КТ „Подкрепа“ поиска увеличаване на осигуровките за пенсия и безработица. Синдикатът предлага повишаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1,2%, а на вноската за безработица - с 1% от 2015 година.

Миналата седмица КНСБ поиска същото, като настоя предложенията да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Припомняме, че в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година.

Предложенията за промени в трудовото законодателство са изпратени до министъра на труда Хасан Адемов от ръководството на КТ „Подкрепа", съобщават още от синдиката. 

Сред предложенията е и премахване на максималния осигурителен доход (2400 лева), както и установяване на задължение да се плащат осигурителни вноски върху всички доходи от труд.

За минималните осигурителни доходи се предлага да се превърнат в минимални работни заплати по основни икономически дейности и групи професии.

Криминализиране на умишлено укритите осигурителни вноски също е сред мерките, предложени от "Подкрепа".

Организацията поиска и преустановяване на практиката за изплащане на еднократни и периодични социални помощи (коледни, великденски и др.) за сметка на осигурителната система.

Установяването на нулева вноска за универсалните пенсионни фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (втори стълб) е друга предлагана мярка. Според сега действащото законодателство 5% от вноската за пенсия отива във втория стълб. От КТ „Подкрепа“ предлагат тези 5 процента да се занулят и да се върне разпоредбата от 2005 година, според която размерът на тази вноска се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Предлага се и въвеждането на вноска от 0,5 процента, която работодателите да внасят във фонд „Гарантиране на вземанията“ на работниците при несъстоятелност.

Относно условията за пенсиониране КТ „Подкрепа“ предлага да се върне точковата система, която дава възможност за предсрочно и гъвкаво пенсиониране, но нужният брой точки за мъжете да бъде 102, вместо 100, а за жените - 96, вместо 94.

А във връзка с пенсионната възраст се предлага възстановяване на плавното повишаване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените от 65 години и 8 месеца до 67 години, при запазване на изискването за най-малко 15 години действителен осигурителен стаж за придобиване право на пенсия.

Мерките, предлагани от синдиката, за осигурителните плащания са:

- определяне на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на една минимална работна заплата за страната;

- възстановяване на семейното подоходно облагане;

- премахване на тавана на пенсиите, определени за осигурителен стаж, положен изцяло след 1 януари 1997 г.;

- преизчисляване през 2017 година на всички пенсии с актуалния среден осигурителен доход за 2016 г. и с повишената от 1 януари 2017 г. тежест в пенсионната формула на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,1 % на 1,2 %;

Всички предложения можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 11 rate down comment 5
rover
преди 10 години
Абе Костадинов, ти не можеш ли да вденеш. че сега работещите хора си плащат предварително пенсиите. И тук няма никакво значение, дали имат деца, или нямат. Ами и аз не съм бездетен, ама това, което предлагаш, няма нищо общо с пенсионното дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 8
KostadinovK
преди 10 години
Не можеш да спреш да плащаш на сегашните пенсионери и да си внасяш само за теб. За да се обърне системата трябва да се удвои пенсионната вноска - на което няма да се зарадва никой :). Другият минус е. че с едно фалиране на пенсионнен фонд и ....... пак ще разчиташ на държавата.Наясно съм, че идеята ми е доста странна, но принципа е: коквото посееш - такова ще пожънеш.Сегашната система е доста несправедлива и аз не искам моите деца да плащат пенсиите на егоистични хора които живеят за да ходят на екскурзии, да обикалят моловете и кръчмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 0
rover
преди 10 години
cokrat1, кой си ти, та да наричаш хората ***?Да ти обясня нещата. С парите се разпореждат тези, които знаят как да ги направят. Когато ни притискат, ние много добре знаем как да реагираме. Прав е човекът, не сме длъжни да плащаме на разни 5000 "да охраняват", издръжки на хора, не дали никога и лев на държаватаи т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 26
cokrat1
преди 10 години
Чудесно е, че и Подкрепа се включиха в борбата за повишаване на вноската. Поздравления за Тренчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 20
cokrat1
преди 10 години
Абе ***...И с какво Траньо ще ми гарантира, че ще получа каквато и да било пенсия, та да ми вдига вноската ???Траньо не може...а някой въобще може ли да ти гарантира това което искаш бе ***...никой не може....ей това е есенцията на живота....никога не знаеш какво те очаква през живота ти....но, повелята на времето е да се вдигне вноската щото системата ще колабира....твоето мнение можеш да си го ззззз...сети се сам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Абе забравих за номер 1 - инфлацията. Ама само това ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Много пъти съм се опитвал да обясня на желаещите да имат лична пенсионна сметка, че в българската история няма достътъчно дълъг период от време, в който парите са запазвали стойността си. Войни, революции, национализации, обезценки, смяна на парите и какво ли още не. Така е за съжаление. Единственият изход е презряната пирамида, която не може да ти гарантира очакван доход след години, съизмерим с приноса ти. И оттук нататък всеки да се оправя - ще копае ли на стари години, под наем ли ще дава, земя ли ще дава под аренда.... Спасението е в ръцете на давещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Това изобщо не е вярно. Пенсионната система, създадена от Бисмарк, е типична пирамидална структура. Докато работиш, плащаш за другите. После други плащат за теб. Какви деца, какви бири!? Нали ако всеки напраска по няколко деца след години ще дойде време, когато няма да има кой да плаща на тях пък. Справка - бейбибума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 3
Miraka
преди 10 години
Дай направо като нямаш деца да ти направят една евтаназия и да ти конфискуват имуществото. Така ще е още по-справедливо. Справедливо е всеки да поличава спрямо приноса си в системата. Т.е. да си внася на лична сметка. Също така е справедливо и никой да не те задължава на сила да участваш в каквато и да е система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 20
KostadinovK
преди 10 години
Една по-справедлива система е: - увеличаване на раждаемостта: семейно подоходно облагане, - промяна в пенсионната система - ако до 40г -имаш само едно дете, пенсионната вноска расте с 50%, ако нямаш деца - двойна пенсионна вноска. (ако се сметне за дискриминация -се прави обратното - пенсионната вноската се вдига за всички и се прави отстъпка за тези с деца) - Бонус за ранно пенсиониране в зависимост от броя на децата работещи последните 10г. в България преди пенсиониране на родителя: --- при работещи 3 деца: пенсионираш се на 62г --- при работещи 2 деца: пенсионираш се на 65г --- при едно работещо дете:пенсионираш се на 68г --- нямаш деца: пенсионираш се на 70г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още