IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

Възстановяване на семейното подоходно облагане е друга мярка, предложена от синдиката на социалния министър Хасан Адемов

14:01 | 20.03.14 г. 50
И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

И КТ „Подкрепа“ поиска увеличаване на осигуровките за пенсия и безработица. Синдикатът предлага повишаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1,2%, а на вноската за безработица - с 1% от 2015 година.

Миналата седмица КНСБ поиска същото, като настоя предложенията да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Припомняме, че в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година.

Предложенията за промени в трудовото законодателство са изпратени до министъра на труда Хасан Адемов от ръководството на КТ „Подкрепа", съобщават още от синдиката. 

Сред предложенията е и премахване на максималния осигурителен доход (2400 лева), както и установяване на задължение да се плащат осигурителни вноски върху всички доходи от труд.

За минималните осигурителни доходи се предлага да се превърнат в минимални работни заплати по основни икономически дейности и групи професии.

Криминализиране на умишлено укритите осигурителни вноски също е сред мерките, предложени от "Подкрепа".

Организацията поиска и преустановяване на практиката за изплащане на еднократни и периодични социални помощи (коледни, великденски и др.) за сметка на осигурителната система.

Установяването на нулева вноска за универсалните пенсионни фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (втори стълб) е друга предлагана мярка. Според сега действащото законодателство 5% от вноската за пенсия отива във втория стълб. От КТ „Подкрепа“ предлагат тези 5 процента да се занулят и да се върне разпоредбата от 2005 година, според която размерът на тази вноска се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Предлага се и въвеждането на вноска от 0,5 процента, която работодателите да внасят във фонд „Гарантиране на вземанията“ на работниците при несъстоятелност.

Относно условията за пенсиониране КТ „Подкрепа“ предлага да се върне точковата система, която дава възможност за предсрочно и гъвкаво пенсиониране, но нужният брой точки за мъжете да бъде 102, вместо 100, а за жените - 96, вместо 94.

А във връзка с пенсионната възраст се предлага възстановяване на плавното повишаване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените от 65 години и 8 месеца до 67 години, при запазване на изискването за най-малко 15 години действителен осигурителен стаж за придобиване право на пенсия.

Мерките, предлагани от синдиката, за осигурителните плащания са:

- определяне на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на една минимална работна заплата за страната;

- възстановяване на семейното подоходно облагане;

- премахване на тавана на пенсиите, определени за осигурителен стаж, положен изцяло след 1 януари 1997 г.;

- преизчисляване през 2017 година на всички пенсии с актуалния среден осигурителен доход за 2016 г. и с повишената от 1 януари 2017 г. тежест в пенсионната формула на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,1 % на 1,2 %;

Всички предложения можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 11 rate down comment 0
qnidopi
преди 10 години
Хубавото е че сме в края на кривата - системата би трябвало да изгърми в следващите 10г. макс. А и странични фактори се надявам да ускорят нещата още повече. Например, като изчезнат всички лекари в северозападналия район (измрат, избягат или се пенсионират) и *** почнат да беснеят ще стане мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
И между другото не мога да разбера, защо карат българите изобщо да плащат.Следва да бъде доброволно.Който иска плаща и се пенсионира на 68г.Който не иска се пенсионирана на 75г. по старост без да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Следва да се вземат следните решения:1.Замразяване заплатите в армия, полиция, съдебна власт и държавна администрация.2.Редуциране състава на посочените институции с 40% минимум.3.Посочените да започнат да си заплащат изцяло здравни и социални осигуровки и т.н.4.*** /роми, ***, ***, кюнци и т.н. ***/ социални до 1 дете.При две деца спиране на социалките.На роми без деца може да се дават бонуси под формата на храна, но не и пари.Задължително да полагат обществено полезен труд за да си покриват помощите а които не получават помощи здравното си осигуряване.5.Всички от т.4 задължително ограмотяване иначе няма хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Самата истина е и точно така и ще бъде. Няма да намалее, а изобщо няма да я има. Тук ти говорят за пенсионна възраст 67 - 68 години :)Повече от половината хора не я доживяват. Средната продължителност на живота в момента е мисля малко повече, но като вземем предвид, че в средната продължителност участват държеливи старци на по 90 год, значи 50% не доживяват 67.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
На Тренчев сигурно му изглеждам много *** :)Разбирам неговата грижа за пенсионера обаче.. да ми обяснява, че ще плащам повече но за сметка на това ще се пенсионирам на 68 години .. чак такъв самарянин не съм. Нали виждам хората около мен, след 60 просто не става вече да работиш. Някои могат но са малко. Останалите са пазачи, чистачи и т.н. и не живеят добре.Масово пенсионерите в момента са под 67 г. Значи аз ще им плащам пенсиите, но затова когато аз стана на тяхната възраст, няма да получавам. Е трябва да си голям балък. Ако искам да помагам на възрастните хора, мога да помагам на родителите си, без да минават парите през цоцковци като Тренчев.Изобщо.. цинично е, но човек остарява и започва да не живее добре, накрая умира, такъв е света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 23 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
КТ ПОДКРЕПА, май подкрепя само източвачите!? Токова ли не разбрахте , че като само увеличавате (източвате работещите) тъпите вноски, не постигате нищо! ***! Работни места трябват! *** ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ! Не ги ли накарате да бачкат сме живи умрели! Подкрепа трябва да се забрани като остаряла и негодна за живот структура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 10 години
*** толкоз ли не разбрахте, че решението е да направите едно 2 деца и да успеете да ги пратите в чужбина да живеят, барем да могат да ви пращат някой лев като пенсия като одъртеете, щото ако останат тука и 5 деца да направиш, пак ще имаш келява пенсия. А до Костадинов - ами ако си увреден и не можеш да имаш деца? Тогава какви вноски плащаш? Или пък ако имаш 1 или нямаш но си трайно безработен или бачкаш на МРЗ от де ша земеш пари да плащаш исканото от тебе по-голямо бреме сега? И ако ми кажеш - "ми те тези стерилните ще имат документ, нещо като телк" познай какво ще стане с тези нови "телкове" - няма да им стигне хартията да ги печатат на сулю и пулю. Абе идеята ти издиша отвсякъде просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
Ами тогава, Ровъров,когато след време няма деца, и няма кой да плаща пенсията, логично е например пенсията да намалее двойно, вместо да се обложат останалите хора тройно. Еретично звучи, нали, ама е самата истина. Това се случва в момента в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Пич, какво си плащаш предватително? Пенсията ти ще зависи, не от това което си внасял, а от това което ще внесат работещите в общия кюп като се пенсионираш.Ако има малко работещи с ниски заплати, ще получиш висока пенсия на кукуво лято. Пък ти пак си мисли, че плащаш преварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 24 rate down comment 0
melon
преди 10 години
И кое му е чудесното? Да се досъсипе икономиката...Кой ще плаща? Идеите са прекрасни неща, ама това са идеи на търтеи.Да има някой да си мисли за синдикатите нещо друго освен, че са търтеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още