IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова: Решението за поскъпването на тока бе взето бързо за спасяване на НЕК

Окончателно решение за цената на тока ще има след закрито заседание на регулатора, насрочено за 30 септември

11:15 | 25.09.14 г. 6
Тодорова: Решението за поскъпването на тока бе взето бързо за спасяване на НЕК

Поскъпването на тока е позитивна стъпка за сектора, но далеч не решава проблемите. Това коментираха участниците в откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Председателят на комисията Светла Тодорова призна, че действието е било предприето бързо и не е правен сериозен анализ на дружествата.

Но дори и експресният анализ на състоянието на НЕК е показал тревожни резултати - че финансовото състояние на компанията се влошава много бързо. По тази причина и регулаторът е предприел стъпката за повишаване на цената на електричеството. Тя няма да бъде единствената мярка в тази насока, обеща Тодорова. "Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза още тя, визирайки договорите на т.нар. американски централи и на ВЕИ-производителите.

По време на обсъждането от Националната електрическа компания възразиха относно изчисленията, че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление" Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца.

Електроразпределителните дружества посочиха, че тенденцията за непризнаване на разходите продължава.

Илияна Стефанова от EVN България посочи, че технологичните разходи на компанията са 10,5%, но признати от регулатора са 8 на сто. Стефанова допълни още, че това не отразява реалното състояние на мрежата и посочи, че в Балканския регион средните технологични разходи са 13 на сто.

Стефан Абаджиев от Енерго Про обясни, че признатите разходи за неговото дружество са в размер на 9 на сто, докато реално те са 14%. Състоянието на мрежата, управлявана от Енерго Про, е била в най-тежко състояние и разходите за модернизацията й са големи.

Зорница Генова от ЧЕЗ България възрази и срещу корекциите на приходите, които бяха направени на базата на одитен доклад, извършен в началото на лятото. Генова беше категорична, че на електроразпределителните дружества не е била дадена възможност да обяснят и да се защитят по отношение на необявените приходи, но в настоящия регулаторен период вече се иска дружествата да започнат да възстановят сумите.

Припомняме, че в доклада на работната група, публикуван преди дни, е записано намаляване на въпросните корекции и удължаване на срока за погасяването на сумите.

До 29 септември заинтересованите дружества ще внесат своите писмени възражения относно решението на енергийния регулатор. Какво ще е увеличението на цената ще стане ясно след закритото заседание на регулатора, насрочено за 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
нищо такова няма да стане. Никога няма да се разрови нищо. Всичко ще бъде покрито. За жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
.... и ЯКО чалга .... НАВСЯКЪДЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Липсата на работеща ( и ефективна !!) съдебна система е "ключов" фактор !Без нея ПрехоДЪТ е това което познаваме от последните 25 год. .... Пирамиди .... Фараони ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
al4en
преди 9 години
Зелена енергия, Марици, то ФЕД да си пак няма да се справиш. Съд трябва тук първо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
"...че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление" Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца."Значи, ако капутите от НЕК не бяха внесли 160 млн. лв. за Южен поток, сега нямаше да се налага увеличение на цената!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
И това го^вно някой ден ще се разрови, а смрадта от него ще се запомни като "Служебният роман на Плювньо и Лизашки", или как Прокопиев и Бориславова онодеха служебно държавата... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още