IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет - новата "гореща точка" за мигрантите, които искат да стигнат до Европа

През тази година повече от 300 хил. души са успели да пресекат Средиземно море и да достигнат до различни точки на Стария континент

12:40 | 22.09.16 г. 2
<p>
	Група от спасените край бреговете на Египет мигранти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Група от спасените край бреговете на Египет мигранти. Снимка: Ройтерс

Египет се очертава като най-новата отправна точка към Европа за нелегалните мигранти, пише онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на предупреждение на европейската гранична агенция Frontex.

Вчера лодка с около 450 мигранти на борда, тръгнала към Европа от Египет, се преобърна и 42-ма от тях загинаха във водите на Средиземно море. Лодката е потънала на около 12 км от брега на Египет, в района на пристанищния град Розета. Сред жертвите има 1 дете и 10 жени, според данни на местната администрация в града.

Мигрантите на плавателния съд са били египтяни, еритрейци, суданци и сирийци. Президентът на Египет Шариф Исмаил е наредил на органите на реда да арестуват трафикантите на групата.

Според изявление на военните сили на Египет са спасени 163-ма души. Спряна е и още една лодка, тръгнала към Европа, в която е имало група от почти 300 мигранти.

От месеци Frontex предупреждава, че все повече мигранти тръгват към Европа то Египет. Трафикантите на хора често претоварват плавателните съдове.

Инцидентът предизвика нова вълна от критики към Европейския съюз (ЕС) от странан на правозащитните организации заради прекратените спасителни операции в Средиземноморието.

Данни на Организацията на обединените нации (ООН) показват, че над 10 хил. души са загинали във водите на Средиземно море от 2014 г. досега в опит да достигнат до Европа.

Търсещите убежище отново подновиха опасните си пътувания по море, след като Балканският маршрут беше затворен през март със споразумението между ЕС и Турция за овладяване на бежанския поток.

През тази година повече от 300 хил. души са успели да пресекат Средиземно море и да достигнат до различни точки на Европа. За сравнение, през първите 9 месеца на миналата година броят на нелегалните мигранти, дошли на Стария континент по море, надвишаваше 520 хил. души.

Фаталните инциденти обаче се увеличават и ООН предупреждава, че 2016 г. ще е най-смъртоносната досега за нелегалните мигранти.

През тази година преминаванията на мигранти с лодки от Египет към Италия са почти 1 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
unicornblade
преди 7 години
Доживотна присъда по бърза процедура за трафикантите на хора ще реши въпроса за дни.Опс, забравих, въпроса не бива да бъде решаван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ами то и на цигарите пише "Пушенето убива " , ама народът си пафка...та и тия , ми турете им табели по брега да им пише на арабски или там на техния език , че пътуването с лодка през морето може да им е последното и точка !После да се жалват там горе ...или долу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още