IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Microsoft се конкурират за облачните услуги на Пентагона

Договорът е с обем от 10 млрд. долара, а проверка не е установила наличието на конфликт на интереси

10:11 | 11.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Двата американски технологични гиганта Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. са последните конкуренти, които остават в надпреварата за договор с Пентагона за облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, предава Bloomberg, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на САЩ.

С това става ясно, че ведомството е елиминирало Oracle Corp. и International Business Machines Corp. Говорителката на министерството на отбраната Елиса Смит поясни, че само Amazon и Microsoft изпълняват „минималните изисквания“ за проекта JEDI.

По-рано Пентагонът заяви, че е установено, че процесът не е бил нарушен от предполагаеми конфликти на интереси, което позволява окончателната селекция да бъде предвижена напред.

Amazon и Microsoft бяха възприемани като лидери, защото имат по-високо ниво по отношение на федералната сигурност. Всяка компания, която иска да предоставя подобни услуги на Министерството на отбраната на САЩ трябва да получи и разрешение от Агенцията за отбрана на информационните системи (DISA). В момента Amazon Web Services е единствената компания, която е успяла да достигне IL-6 ниво на сигурност.

Представители на Oracle, Amazon, Microsoft и IBM отказаха да коментират темата.

По първоначални планове проектът вече трябваше да се изпълнява, но съдебно дело на Oracle срещу Amazon забави процеса. Калифорнийският производител на софтуер твърди, че договорът се характеризира с конфликт на интереси и несправедливи изисквания. Според Oracle специалистът по процесите на поръчки Дийп Уби е помогнал за това изискванията да се формират в полза на Amazon.

След разследванията и продължителната съдебна битка поръчката ще бъде възложена до средата на юли, пояснява сега Елиса Смит. Тя също така разкри, че предполагаемо неетично поведение на бившия служител на отдела за отбрана е било насочено към генералния инспектор на отдела.

Уби е назначен през 2016 г. в Defence Digital Service, технологичното подразделение на Пентагона. Там той е работил над характеристиките на договора и се е изказвал в полза на това целия процес да бъде възложен само на един изпълнител. Паралелно с това обаче той е преговарял с Amazon за продажбата на негова собствена компания. Самият Уби по-рано е бил служител в Amazon Web Services.

Т. нар. Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud - или JEDI, трябва да служи като основно хранилище на данни за военните служби на САЩ по целия свят.

Вижте още технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
george353
преди 5 години
Тук Амазон нямат конкуренция. Джеф и ЦРУ се гушкат от много години с тлъсти контракти. Пентагона е логично продължение на този тренд. И руските олигарси биха му завидяли. Не че щатите са олигархия... wink, wink.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
Саудитски хакери са проникнали в телефона на Джеф Безос ---------------------------------------------------------https://***.investor.bg/***/261/a/sauditski-hakeri-sa-proniknali-v-telefona-na-djef-bezos-279791/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box----------------------------------------------тва беше хит на сезоня, как съм го пропуснал и нема как требаше да го постна в Бисери и Вицове, троши тъпоммера напрао ..... :)) И децата в родилното оше знаят, че там жените имат прао да карат кола от оня ден и то не всички, тия за хакери преписали ..... тц тц тц то не е за смех баце за съжаление е преписвача ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
..... че то тва са държавни компании поръчани от самите тях -> Пентагона и без тва всички данни за анализа от цял свят отиат в NSA (дет произлизат всички хакове, биткойнови и прочее тъпотии) оттам у Пентагона аз не виждам за кво въобще Тиквестора преписва глупости .... "конкурирали" се били еле па Майкрософта дет е кат швейцарско сирене, то е такова щот нарочно така е напраено, кат Гогала дет прибират всьо и вся и пак пращат данните къде требе .... Нема конкуренции ве Тиквесторо тия и аз ги ядох у университета преди 15 аесе години, че еди кой си е напрайл Япъла у гаража, да но в един момент се гаси токо и нема такива филми за феи и елфи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
I
преди 5 години
Шефът на Амазон не може да си опази телефона от хакване, ще съхранява данните на Пентагона...От Пентагона сигурно са полудели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още