IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW i3 излиза на пазара с цена от 34 950 евро

Първият сериен електрически модел на баварците ще се предлага и с удължен пробег

14:36 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: BMW</em></p>

Снимка: BMW

BMW представи официално първия електромобил в историята си - i3. Моделът бе показан по време на три едновременни събития в Ню Йорк, Лондон и Пекин. Описван като "революционна стъпка напред към екологичната мобилност," i3 следва дизайна на концепта, който бе представен за първи път по време на франкфуртското изложение през 2011 г. Акцентите в дизайна включват изразителна радиаторна решетка, U-образни LED фарове и боядисани в черно капаци и таван. Интересна подробност е, че задните врати се отварят наобратно, което улеснява достъпът до интериора.

Купето е базирано на карбонов монокок и алуминиеви конструкции за предното и задното окачване, което пък стъпва на 19-инчови джанти. Срещу доплащане те могат да бъдат подменени от по-големи 20-инчови аналози от кован алуминий.


Интериорът подкрепя екологичната натура на колата, като за изграждането му от BMW са ползвали "естествено обработена кожа, дърво, вълна, и други основни материали, които подлежат на рециклиране." Нивата на оборудване са три - Loft, Lodge и Suite - като дори базовото пристига добре екипирано с климатик, USB/Bluetooth/SIM Card връзка, както и 6.5-инчов дисплей за управление на iDrive системата. Опциите включват GPS навигация, автоматичен климатик, отопление на предните седалки, както и електрически стъклен панорамен покрив.

Както е ставало въпрос и преди, задвижването се осигурява от 22 кВч литиево-йонна батерия, която тежи над 200 кг. Тя дава енергия на електромотор с мощност 170 к.с. и 250 нМ, а когато тя свърши на помощ се притичва 650-кубиков бензинов двигател с два цилиндъра. Той може да бъде поръчан срещу доплащане и е взет от един от скутерите на BMW. Единствената му задача е да произвежда ток, когато зарядът в батерията се изчерпа. Стандартното ускорение от 0 до 100 км/ч се извършва за 7.2 секунди, а максималната скорост достига 150 км/ч.

С едно зареждане максималният пробег на i3 е между 130 и 160 км. Въпреки че това не звучи много сериозно, от BMW уверяват, че изчисленията им са показали, че средностатистическият шофьор изминава не повече от 64 км дневно.

Цените в Германия започват от 34 950 евро. Първите поръчки ще бъдат изпълнени през ноември.

Всички снимки на BMW i3 разгледайте в галерията под публикацията в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още