IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda Civic доминира в последните краш-тестове на IIHS

Японският автомобил е единственият с оценка "добър" за защита при челен удар с малко покритие

13:49 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: IIHS</em></p>

Снимка: IIHS

Американският застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) подложи на краш-тестове 12 компактни модела, съобщиха от централата на организацията. Изпитанията бяха проведени по новите по-строги правила, като най-висока оценка получи Honda Civic - седан и купе.

Моделът, който се предлага във версии с 2 и с 4 врати, е единственият, получил оценка „добър” за защита при фронтален удар с малко покритие. С „приемливо” бяха оценени Dodge Dart, Ford Focus, Hyundai Elantra и Scion tC. Изброените шест модела все пак покриват изпитанието и получават званието "Най-безопасен автомобил+”.

От IIHS съобщиха още, че най-лоши резултати на теста са показали Kia Forte (Cerato), Kia Soul и Nissan Sentra. При Forte се е получила сериозна деформация на шофьорското място, като при удара не са се задействали въздушните възглавници. Освен това кормилната колона се е изместила толкова надясно, че главата на манекена, играещ ролята на шофьор, е останала извън зоната на въздушната възглавница.


Коланите на модела на Kia също не са били добре фиксирани, като подобни проблеми е имало и при краш-теста на Nissan Sentra. При него деформацията на каросерията и на мястото на водача е била доста голяма.

Организаторите на теста разкриват също така, че един от най-важните параметри на защитата при удар с малко покритие са въздушните възглавници. В случая с Chevrolet Sonic тяхното отваряне е закъсняло, като това е довело до незадоволителна защита.

Еърбегът се е справил добре при Hyundai Elantra. При този модел обаче е имало друг проблем – заради лошо фиксираните колани, манекенът се е изместил с цели 28 см напред. От цялата група автомобили единствено Elantra, двете версии на Civic и Scion tC, са демонстрирали достатъчна защита за главата на манекена.

Като цяло, точно половината от изпитаните автомобили не са успели да заслужат званието "Най-безопасен автомобил+”. Това са Kia Forte, Kia Soul, Nissan Sentra, Chevrolet Sonic, Chevrolet Cruze и VW Beetle, които получават оценка "Най-безопасен автомобил”.

Подробна таблица с оценките на автомобилите можете да видите в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още