IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АвтоВАЗ разработва модерен турбо двигател

Проектът се финансира от руското правителство

11:53 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската компания АвтоВАЗ разработва нов турбо мотор съвместно с британската инженерна фирма Ricardo, съобщава интернет изданието Carobka, позовавайки се на свои източници.

По данни на портала, обемът на новия двигател е 1.4 литра, а мощността му е 163 к.с. При серийните автомобили обаче тя ще бъде намалена до 150 к.с, а максималният въртящ момент ще достигне 240 Нм. Агрегатът ще разчита на система за директно впръскване на горивото.

На по-късен етап този мотор ще се предлага и на модели, които работят както на бензин, така и на метан. Парите за разработката на агрегата идват от бюджета на Русия, като в замяна на това именно държавата ще разполага с интелектуалната собственост върху разработката.

Очаква се първите машини с руския турбо двигател да се появят през 2017 г. Той ще се предлага на модели, създадени на нова платформа, която ще се използва за следващата Lada Priora и на бъдещите коли от клас С на руския производител.

В АвтоВАЗ вече са готови със своя серия електромобили на базата на модела Kalina. А до края на следващата година трябва да бъде готова и хибридна модификация на модела Granta. Тя ще разчита на агрегат с мощност 122 к.с.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още