IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin и Mercedes разширяват сътрудничеството си

Британската компания ще се възползва от платформите на AMG, за да възроди проекта си за SUV модела Lagonda

14:40 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Концепцията Lagonda. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Концепцията Lagonda. Снимка: Ройтерс

Aston Martin ще се възползва не само от двигателите и електрониката на Mercedes-AMG, но и от техните платформи, съобщава Аutocar. Това ще позволи на британците да възродят проекта си за SUV модел Lagonda.

Още преди няколко месеца бе обявено, че Aston Martin и концернът Daimler са се споразумели за сътрудничество, което предвижда британците да получават двигатели и електроника, разработени от Mercedes-AMG. Сега става ясно, че Aston Martin може да се възползва и от платформите на германците.

Този ход би позволил на британската марка да възроди своя проект за изграждането на SUV модел. През 2009 година компанията показа в Женева концепцията Lagonda, която е базирана на Mercedes GL, но проектът така и не стигна до серийно производство.

"Това сътрудничество има огромен потенциал, заяви в интервю за Аutocar шефът на компанията Улрих Без. Наблюдавам как се развива Porsche, компанията, която бе известна със своя 911, а сега печели много нови клиенти със SUV, изграден на базата на Volkswagen Touareg. Това е добър бизнес, ние също трябва да възползваме".

Ако всичко върви по план, първият сериен SUV на Aston Martin трябва да бъде готов през 2017 година. Той най-вероятно ще носи емблемата на позабравената марка Lagonda, като ще бъде базиран на следващото поколение Mercedes M-class. Моделът ще представлява еволюция на концепцията от 2009 година, но ще се различава коренно от нея.

Двигателите на бъдещия SUV ще бъдат заети от Mercedes-AMG, но сред тях ще присъства и произведеният от Aston Martin агрегат V12 с обем 5.9 литра. 

"Този двигател е нашата гордост и смятам, че той има потенциал да служи още поне 10 години", сподели Улрих Без.

Припомняме, че в момента Aston Martin разчита на поостарели технологии от предишния си собственик - Ford.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още