IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия субсидира продажбата на всяка Tesla със 135 хил. долара

Данъчните облекчения за електрическия автомобил вече са над половината от цената му

12:24 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tesla</em></p>

Снимка: Tesla

Норвегия се счита за рай на електромобилите, въпреки суровия си климат. Основната причина за това са правителствените субсидии, които се отпускат на купувачите на возила с батерии.

Затова и никак не е чудно, че американската компания Tesla започна европейските продажби на седана си Model S именно от тази държава. Луксозният модел е на цената на ново Porsche, но всъщност излиза двойно по-евтино. Изданието International Business Times съобщава, че данъчните облекчения, давани от държавата при покупка на Model S, вече надвишават неговата стойност в Норвегия.

Данъчната отстъпка, която ползват норвежците, ако станат собственици на електрическия седан, е достигнала 135 000 долара. Така електромобилът излиза само 112 000 долара. Но ако беше с бензинов двигател, цената му щеше да бъде около 250 000 долара. Не случайно Tesla S стана най-продаваната кола в Норвегия през септември - не най-продаваният електромобил, а най-продаваният автомобил.

Собствениците на електромобили не само получават значителна помощ от правителството, но и напълно легално използват отделните платна, предназначени за градския транспорт. Освен това имат право на безплатно паркиране и на сериозни отстъпки при плащането на пътния данък. Всичко това е уредено до 2017 г., след което правителството на Норвегия ще реши дали да продължи по същия начин.

Любопитното обаче е, че всички тези инициативи са започнали през 2011 г., когато в страната са се продавали далеч по-евтини електромобили - Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV, както и компактните Think и Buddy, които са местно производство. Tesla Model S се появи на пазара едва през август тази година.

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още