IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW и Toyota правят обща платформа за автомобили

Шасито ще бъде в основата на два нови спортни модела

12:53 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Борда на директорите на BMW AG Норберт Райтхофер и президентът на Toyota Motor Corporation Акио Тойода при подписване на споразумението. <em>Снимка: BMW</em></p>

Председателят на Борда на директорите на BMW AG Норберт Райтхофер и президентът на Toyota Motor Corporation Акио Тойода при подписване на споразумението. Снимка: BMW

Компаниите BMW и Toyota са постигнали договорка за съвместна разработка на платформа за спортни автомобили. Това съобщи агенция Reuters, която цитира изказване на шефа на отдела за нови разработки при баварците Херберт Дис.

„Ние се споразумяхме за създаването на съвместна архитектура за спортни автомобили – обясни Дис. – Трябва да уточня, че в случая става дума за разработването на два напълни различни автомобила, всеки от които ще съответства на идеологията на собствената си марка.”

Споразумението за съвместна разработка на спортен автомобил BMW и Toyota подписаха още през януари миналата година. Двата производителя се договориха и за създаване на нов тип агрегат, който ще бъде задвижван от водородни клетки, както и за разработката на нови композитни материали и нов тип акумулатори.

Според неофициална информация първите резултати от сътрудничеството между двете компании ще бъдат наследникът на купето Toyota Supra и роудстърът BMW Z5. Прототипът на Supra най-вероятно ще бъде показан още през този месец на автосалона в Детройт, а серийната версия ще се появи едва след 3 години.

Не се изключва също така BMW и Toyota да започнат съвместна работа над приемника на суперколата Lexus LFA, който ще разчита на хибридно задвижване. 

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още