IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изобретателят на Prius предрече ръст за хибридите

В момента подобни автомобили заемат едва 2% от пазара в Европа

12:15 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Такеши Учиямада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Такеши Учиямада. Снимка: Ройтерс

В най-близко време делът на хибридите на световните пазари ще се увеличи от сегашните 13-14% до над 20 %, заяви председателят на съвета на директорите на Toyota и главен разработчик на хибридния модел Prius - Такеши Учиямада, пред Automotive News Europe.

Такеши Учиямада е човекът, който през 90-те години на миналия век ръководи групата, работила върху създаването на първото поколение Prius. Този модел е световният бестселър в класа и това прави японеца един от най-големите експерти в областта на хибридните технологии.

"В момента хибридите са ключов играч на пазарите в САЩ и Япония, но си остават нишов продукт в Европа", споделя Учиямада. "Сигурен съм, че това скоро ще се промени. Най-големият производител в Европа - Volkswagen, започва да залага все повече на подобен тип автомобили, което ще се отрази на продажбите."

Според данни на агенция JATO Dynamics през 2013 г. продажбите на дизел-електрически и бензин-електрически автомобили в Европа са нараснали с 40% до 214 237 единици. В тази бройка влизат и хибридите plug-in (с възможност за зареждане от електрическата мрежа). Като цяло обаче това е само 2% от общия брой продадени нови автомобили на Стария континент. За сравнение за същия период само в САЩ Toyota е продала 234 228 хибрида Prius.

"Ние в Toyota внимателно следим какво правят конкурентите ни", каза още Учиямада. "По-големите от тях са на мнение, че най-голям потенциал имат хибриди от типа plug-in. В момента нашата компания предлага общо 25 хибридни модела в цял свят, като само един от тях е plug-in."

Трябва да се добави, че именно Такеши Учиямада бе човекът, който на заседание на Икономическия клуб във Вашингтон преди година призова колегите си да увеличат продажбите на хибридни машини в САЩ до 5 млн. бройки през 2016 г. Това е с цели 72% повече от общите продажби на такива машини от излизането им на пазара през 1999 г. (2,9 млн. броя).

Още за хибридните автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още