IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel се отказа от съвместния хечбек с PSA Peugeot Citroen

Работата по останалите общи проекти продължава

11:12 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилната компания Opel се е отказала от плановете си да разработи компактен хечбек съвместно с френската група PSA Peugeot Citroen. Това заяви в интервю за Autocar председателят на Съвета на директорите на германския производител Карл-Томас Нойман.

„Действително имахме споразумение за разработка на компактен автомобил от следващо поколение, но това се оказа едно грешно решение. Ако бяхме създали подобен модел, трябваше да се откажем от платформите на General Motors. Аз предпочитам да използваме именно платформа на GM за такъв автомобил, тъй като за нея имаме напълно готови двигатели и технологии“, обясни Нойман.

Споразумението между PSA Peugeot Citroen и General Motors бе подписано през март 2012 г. По думите на Нойман към момента са потвърдени три съвместни проекта – създаването на следващите поколения на минивановете Meriva и Zafira, както и на товарния Combo. За тези модели ще се използват платформа и двигатели на френската група, докато с инженеринга ще се заемат експертите от Opel.

Твърди се още, че инженерите на GM ще отговарят за създаването на компактния ван Citroen C3 Picasso, както и на наследника на кросовъра Peugeot 2008. Освен това двата производителя ще разработят съвместна платформа за средноразмерни модели.

Предстои също така създаването на обща система за логистика и закупуване на резервни части, която ще позволи на компаниите да икономисват до 2 млрд. долара годишно. Само през 2013 г. от подобни действия PSA и GM са спестили по около 60 млн. евро.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още